Guvernul are în plan un împrumut de circa 500 milioane de dolari prin emiterea de eurobonduri

shadow
Miercuri, 13.05.2020 11:33   903
Republica Moldova examinează posibilitatea de a se împrumuta în 2020 de pe pieţele externe prin emisiuni de eurobonduri, pentru a atrage bani în construcția și reabilitarea drumurilor, construcția de apeducte și canalizare, investiții în stații de irigare, transport public etc.

În cadrul unei şedinţe convocate de premierul Ion Chicu au fost examinate etapele necesare de parcurs și prevederile cadrului legal național care reglementează fiecare din etape.

Se discută condiţiile de contractare

Ministerul Finanțelor discută deja cu companiile specializate în aprecierea ratingului de credit pentru țară pentru a clarifica condițiile de contractare. Au fost examinate căile urmate în plasarea eurobondului de către Armenia și Serbia și notate soluțiile identificate de aceste state în contractarea companiilor de consultanță și pregătirea proiectelor.

Citiţi şi:

Cine vor fi sponsorii principali ai Guvernului în următorii trei ani

Serbia este cel mai recent caz de plasare a eurobondului, în rezultatul căruia țara a plasat bonduri în valoare de 2 miliarde de euro, cu o durată de 7 ani la dobânda de 3,375% anual.

Ion Chicu a dispus să fie colectate proiectele de importanță națională de la toate autoritățile centrale, să fie examinate și evaluate valoarea și prioritatea lor. Setul de proiecte va fi discutat cu experții naționali din domeniu, pentru a determina o prioritizare maximal rațională.

“Obiectivul emiterii eurobondului este modernizarea și industrializarea țării. Avem nevoie de resurse pentru a impulsiona procesul de creștere a nivelului de viață și de a crea locuri de muncă stabile și bine plătite în raioanele țării”, a spus premierul Ion Chicu. 

Eurobond de 500 milioane de dolari de pe piața internațională

Aminitim că, la finele anului trecut, s-a anunţat că Guvernul ia în calcul și "soluția accesării pieței financiare internațonale și emiterea unui Eurobond cu maturitatea de 7 ani în anul 2021, în sumă totală de 500 milioane de dolari".

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati