Dacă distanțarea socială se va menține un timp mai îndelungat, recesiunea va fi mai profundă - BERD

shadow
Miercuri, 13.05.2020 09:23   519
Economiile din regiune se pot contracta în medie cu 3,5% în acest an, din cauza impactului coronavirusului, cu o revenire de 4,8% posibilă în 2021, arată ultimele previziuni ale Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cu toate acestea, în ultimul său raport privind perspectivele economice regionale, BERD a avertizat că aceste proiecții sunt supuse „unor incertitudini fără precedent”.

Distanţarea socială şi creşterea economică

Scenariul central al BERD se bazează pe perspectiva unei relaxări treptate a măsurilor interne pentru a preveni extinderea infecției cu virusul și revenirii la normalitate în a doua jumătate a anului.

Economistul-șef al BERD, Beata Javorcik, a declarat că, pe măsură ce lumea iese din criză, este crucial să se uite spre un viitor de cooperare și o mai mare rezistență economică.

„Criza a fost o lovitură majoră, iar ieșirea din ea va fi la fel de provocatoare. Acum nu este momentul să ne angajăm în naționalism economic și protecționism, ci este un timp pentru a modela un viitor mai bun prin angajamentul internațional de liber schimb, de atenuare a schimbărilor climatice și de cooperare economică”, a spus economista.

Raportul presupune un impact modest al crizei pe traiectoria pe termen lung a producției economice, creșterea revenind spre sfârșitul celui de-al treilea trimestru, dar cu potențiale importante efecte economice, politice și sociale pe termen lung.

„Dacă distanțarea socială rămâne în loc mai mult timp decât era prevăzut, recesiunea poate fi mult mai profundă, deoarece nivelurile de producție pe cap de locuitor din 2019 nu vor fi atinse nici în anii următori”, se arată în raport.

Advertisement

În toate regiunile BERD, măsurile de izolare au afectat cererea internă și oferta. Șocurile externe includ o scădere accentuată a prețurilor mărfurilor, ponderea exportatorilor de mărfuri, întreruperea lanțurilor valorice globale, o prăbușire a turismului și o scădere a remitențelor.

PIB-ul Moldovei va scădea cu 4%

Potrivit estimărilor BERD, criza coronavirusului va avea probabil un impact negativ semnificativ asupra economiei Republicii Moldova care deja decelerează.

"Cererea mai slabă din partea partenerilor comerciali va scădea exporturile moldovenești, în special din zona de comerț liber, care este bine integrată în lanțurile de aprovizionare globale.

Aceasta va fi agravată de o scădere probabilă a remitențelor, care va cântări la veniturile disponibile. Incertitudinea crescută, agravată de volatilitatea piețelor financiare, va duce probabil la amânarea proiectelor de investiții din sectorul privat. Ne așteptăm ca PIB să scadă cu 4,0% în 2020, urmată de o recuperare de 5,0% în 2021", se arată în raportul BERD.

Pentru comparaţie, PIB-ul Poloniei, Serbiei şi Macedoniei de Nord ar urma să scadă cu câte 3,5%, al României - cu 4%, al Ucrainei şi Rusiei - cu 4,5%, al Bulgariei şi Belarus - cu 5%, al Georgiei - cu 5,5%, al Estoniei - cu 6%, al Letoniei şi Lituaniei - cu câte 7%, iar al Albaniei cu 9%.

* * *

Stimate cititor,

până la 15 mai 2020 mold-street.com oferă posibilitatea de abonare la conținutul contra plată la un preț cu 20% mai mic decât de obicei. Această reducere va expira în curând și prețurile la pachetele informaționale vor reveni la nivelul de la începutul anului curent. Oferta este aplicabilă și în cazul serviciilor publicitare. Click AICI pentru a perfecta un abonament.Oportunitati