Câtă valută putem aduce în ţară sau scoate din ţară

shadow
Miercuri, 13.05.2020 06:31   2016
Anunțul omului de afaceri Adriano (Adrian) Dulgher că el ar fi proprietarul celor aproape 1,6 milioane de euro, sechestrați în noaptea de Paști la frontiera Republicii Moldova, demonstrează că prin intermediul cărăuşilor de tipul şoferilor de TIR sau a celor de autobuze, microbuze etc., ce efectuează curse internaţionale se transportă volume mari de valută.

E vorba de sute de milioane de dolari pe an. Multe din aceste resurse financiare sunt câştigate în diverse state de moldovenii ce se află la muncă peste hotare, care preferă să trimită banii acasă prin intermediul cărăuşilor şi nu prin transfer bancar sau sisteme rapide de transfer de bani. 

Diferenţă de 600 milioane dolari între remiteri şi transferuri

De exemplu, în anul 2019 transferurile nete de mijloace bănești în favoarea persoanelor fizice efectuate prin intermediul băncilor au constituit 1.222,89 milioane dolari, în timp ce remitenţele au fost cu aproape 600 milioane de dolari mai mari şi au constituit 1.812,44 milioane dolari.

Potrivit Băncii Naţionale, "remiterile personale cuprind totalitatea tranzacțiilor între gospodăriile casnice și acoperă atât transferurile efectuate prin căile formale, cât și pe cele informale (numerar adus personal, transmis prin prieteni etc.)".

Citiţi şi:

Cine se declară proprietarul celor 1,6 milioane de euro sechestrați în noaptea de Paști

Menţionăm că acest model (al căruşilor) este folosit şi de structuri criminale, care obţin bani din tot soiul de activităţi ilicite.

Reguli pentru persoane fizice rezidente şi nerezidente

O sinteză elaborată de Serviciul Vamal arată că potrivit legislaţiei în vigoare, persoanele fizice care trec frontiera vamală vor trebui să completeze formularul TV-28 – document obligatoriu la introducerea valutei sau a documentelor de plată, metalelor preţioase, pietrelor scumpe, a bijuteriei din metalele preţioase şi din pietre scumpe, deşeurile acestora. 

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 27%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Comerț extern și datoriile  

Advertisement

Oportunitati