Povestea sediului închiriat de grupul parlamentar Pro Moldova

shadow
Marţi, 12.05.2020 05:56   4676
De câteva săptămâni grupul parlamentar Pro Moldova, în frunte cu Andrian Candu, care s-a rupt din Partidul Democrat, are un sediu oficial pe strada Vlaicu Pârcălab din Chișinău.

Sediul este amplasat vizavi de un bloc cu apartamente de elită, construcția căruia, realizată de o companie afiliată lui Oleg Voronin, a forțat până și ambasada Franței să se mute din casa din vecinătate.

Chirie achitată de o asociație

Deputatul Serghei Sîrbu, secretarul grupului parlamentar Pro Moldova (care încă nu este persoană juridică), a declarat pentru Mold-Street.com că nu poate spune cine este proprietarul imobilului, invocând anumite clauze contractuale. El a precizat că proprietarul e plecat peste hotare, dar a împuternicit prin procură o persoană care are dreptul să gestioneze imobilul, inclusiv să îl dea în chirie.

Deputatul spune că nu are acordul persoanei împuternicite să dea detalii din contract și nici numele acesteia. „Noi închiriem prin intermediul unei asociații obștești, absolut transparent. Contractul a fost înregistrat la Fisc”, a precizat Sîrbu.

Anterior, într-o declarație pentru TV8, Sîrbu a spus că imobilul este închiriat cu 700 de euro pe lună. Deoarece Pro Moldova încă nu are personalitate juridică, contractul de chirie ar fi fost semnat de asociația Centrul de Investigații Juridice și Apărarea Drepturilor Omului, în care Sîrbu este membru al Consiliului de Administrație, iar soția sa  administrator. 

Proprietar, o cunoscută vioristă

În descrierea de la Cadastru este menționat că imobilul a fost construit în anul 1925 din piatră brută, iar în 2005 avea acoperiș din foi de ardezie. Datele de la Cadastru arată că din anul 1995 proprietar al imobilului a fost Vera Botnari, iar din 1997  soții Iurii și Tereza Botnari.

Iurii Botnari este unul dintre cei mai celebri dirijori din Moldova și din spațiul postsovietic. În prezent el este dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Barcelona și dirijor al Orchestrei Filarmonice din Moscova. Născut în 1951, la Chișinău, Iurii Botnari și-a început cariera artistică în Republica Moldova, unde a fost o perioadă dirijor și conducător la orchestra Teatrului de Operă de la Chișinău.

Advertisement

Din anul 2004 proprietar al imobilului este fiica acestuia, Cristina Botnari, violonistă și administratoare a unei fundații britanice, ce organizează concerte de muzică clasică.

Conexiuni cu Universabank și Gorbuntsov

Iurii (Yuri) Botnari, însă, nu este doar un muzician. Pe lângă muzică, el a dezvoltat și câteva afaceri.

O anumită perioadă de timp el a fost acționar, cu o cotă de 9,74%, și membru al Consiliului de Administrație la Universalbank. Din 2012 banca este în procedură de lichidare.

 

Astfel, din 1999 și până în 2008, Iurie Botnari apare ca membru al Consiliului de Administrație la Universalbank din partea companiei Dapinia Trading Co Ltd din Cipru, al cărei director mai este în continuare.

În decembrie 2007 publicația Logos-Press a relatat că în prima jumătate a anului 2007 în structura de acționari ai Universalbank figurau ca acționari companiile Glony Trading C Ltd (Cipru) cu o cotă de 9,91%; Louvaria Trading Ltd (Cipru) cu 9,89%; Syrinx Co (Delavar, SUA) cu 9,88%; Ducator Trading Co Ltd (Cipru) - 9,84% și Dapinia Trading Co Ltd (Cipru) - 9,74%.

Ulterior acțiunile deținute de aceste firme au ajuns la bancherul rus Gherman Gorbunțov.

Despre aceasta se arată într-o decizie a Colegiul Civil al Curții de Apel Chișinău din 15 februarie 2015, în care se menționează că Gorbunțov a procurat de la Iurii Botnari (acționar și membru al Consiliului de Administrație al Universalbank, dar și reprezentant al firmei Ducator Trading Co Ltd din Nicosia, Cipru) 75% din acțiunile Universalbank, acest fapt fiind confirmat prin contractul din 17.07.2007, semnat între reclamant (Vasile Drangoi) și firma Ducător Trading Co Ltd Nicosia. Tot aici este menționat că aceeași procedură a fost și cu alți acționari.

Menționăm că achiziția de către Gorbunțov a acțiunilor la Universalbank prin bursă a fost făcută publică abia la finele anului 2008, iar în martie 2009 s-a constatat că Gorbunțov deținea deja circa 80% din capitalul băncii. 

Cel puțin de două ori, în anul 2011, Universalbank a sponsorizat concerte la Chișinău, dirijate de Iurii Botnari.

În prezent Iurii Botnari este și președinte al fundației Royal Music Society, fondată de fiica sa Cristina Botnari. Cei doi nu au fost implicați în activități politice la Chișinău și nu este clar dacă au vreo legătură cu foștii deputați democrați.

Monument de arhitectură de însemnătate locală

Imobilul, reparat recent, este un monument de arhitectură de însemnătate locală, fiind introdus în Registrul Monumentelor de Istorie și Cultură al municipiului Chișinău.

„În luna octombrie 1873 Uprava orășenească a organizat o licitație pentru realizarea loturilor virane de pământ urban. Lotul a fost cumpărat de către Nikifor Kulakov, unde în 1879 a construit o casă de piatră, într-un parter, lung de 5 stânjeni, și lat de 4 stânjeni și un arșin. A fost construită după un proiect model Cinci Stânjeni", potrivit portalului specializat monument.sit.md.

Așa arăta imobilul până la reparație

Totodată, aici găsim și o scurtă descriere. „Este o clădire alcătuită dintr-un parter, cu planul rectangular, cu fațada aliniată la linia roșie a străzii. Arhitectura este eclectică. Fațada este asimetrică, cu șapte axe compoziționale, dintre care șase sunt goluri de ferestre și una a intrării, amplasată lateral într-un rezalit plat, spre stânga, unde se afla poarta de intrare în curte. Ferestrele sunt rectangulare, conturate cu o plintă. Intrarea este evidențiată printr-un atic din piatră, singurul element al parapetului din grilaj de fier (dispărut)”.

Reparația a lăsat, însă, clădirea fără atic. A dispărut și poarta veche la intrarea în curte, iar acoperișul a fost acoperit cu țiglă metalică în locul celei vechi din lut ars.

***
Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati