Piețele din țară își reiau activitatea, cele din Chișinău și Bălți rămân închise

shadow
Sâmbătă, 09.05.2020 07:34   638
De luni, 11 mai, își vor relua activitatea piețele din toată țara, cu cu excepția celor amplasate în orașul Chișinău și în orașul Bălți, potrivit dispoziției 27 din 8 mai, emise de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Potrivit documentului, reluarea activității se va face "cu asigurarea obligatorie de către administratori/ comercianți/ cumpărători a normelor pentru reducerea răspândirii infecției COVID -19:

  • respectarea distanței sociale;
  • respectarea distanței între locurile de comerț de minim 2 (doi) metri;
  • monitorizarea stării de sănătate a comercianților și a angajaților;
  • dotarea personalului angajat cu echipamente de protecție;
  • asigurarea cu dezinfectante la intrare;
  • prelucrarea cu produse dezinfectante a suprafețelor și asigurarea regimului de curățare umedă de minimum de 3 (trei) ori pe zi.

Advertisement

Totodată premierul Ion Chicu a declarat după ședința Comisiei că nu se redeschid centrele comerciale. "Doar piețele, doar activitatea în aer liber”, a precizat el.

Cât despre redeschiderea frizeriilor și saloanelor de frumusețe, acestea rămân închise deocamdată, dar prim-ministrul a precizat că s-a examinat posibilitatea relării activității lor. Aceasta însă abia după 15 mai 2020.

Din data de 17 martie, în Republica Moldova este declarată stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, fiind permisă activitatea doar a magazinelor alimentare, a farmaciilor și benzinăriilor.

Ulterior, în contextul situației de urgență, autoritățile au eliminat restricțiile pentru activitatea unor tipuri de magazine din țară. Autoritățile au permis comerțul electronic, precum și prestarea serviciilor notariale de necesitate stringentă, la solicitarea băncilor comerciale. La fel, a agenților economici din toate ramurile permise pentru activitate, pentru finanțarea următoarelor scopuri: procurarea tehnicii și utilajului agricol; mijloace circulante (motorină, produse alimentare, produse de igienă), precum și alte produse necesare asigurării activității curente a agentului economic. 

 Oportunitati