Acordul moldo-rus privind creditul de 200 milioane euro a fost declarat neconstituțional [SONDAJ]

shadow
Vineri, 08.05.2020 04:40   2109
Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat de 200 milioane euro nu este constituțional.

Aceasta este decizia Curții Constituționale, după ședința din 7 mai, care a început în jurul orei 10:30 și s-a încheiat abia la ora 19:30. 

Curtea a declarat neconstituționale:

- Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat;

- Hotărârea Guvernului nr. 169 din 13 martie 2020 pentru inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat;

- Hotărârea Guvernului nr. 252 din 21 aprilie 2020 cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat; și

- Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului între Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

Această hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Advertisement

Anterior, Curtea Constituțională a suspendat acordul, până la examinarea cauzei în fond, după sesizarea depusă de deputatul din grupul parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu.

Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate.

Președintele Igor Dodon a calificat drept una politică decizia Curții Constituționale. "Această decizie politizată afectează în mod direct salariații, pensionarii, sistemul medical, mediul de afaceri, întreaga economie, care avea acum nevoie de resurse financiare pentru a ieși din criza în care se află după această lungă perioadă de pandemie. Banii suspendați astăzi de CC trebuiau deja să fie în economie, să ajungă la oameni", a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

În schimb premierul Ion Chicu s-a abținut de la critici susținând că Guvernul "va identifica sursele necesare pentru acoperirea găurii bugetare provocate de această decizie”.

Liderii partidelor de opoziție au salutat decizia Curții Consitituționale.

„Faptul că unele prevederi ale acestui acord pun în pericol securitatea economică a țării era evident de la bun început. Curtea Constituțională a decis că acestea contravin și legii supreme, Constituției. Ne bucurăm să vedem că, în pofida presiunilor din ultima perioadă asupra judecătorilor Înaltei Curți, aceștia au demonstrat corectitudine, curaj și supunere doar Constituției”, a scris președinta PAS, Maia Sandu, pe Facebook.

Şi liderul Platformei DA, Andrei Năstase a venit cu o reacție în care menționează că „decizia judecătorilor Curții Constituționale, în condițiile unor presiuni politice și oligarhice fără precedent, demonstrează că legea începe să producă efecte în beneficiul oamenilor".

Judecătorii de la Curtea Constituțională nu s-au temut și nu s-au lăsat intimidați, ci au judecat având în mâini Constituția Republicii Moldova, iar acest moment este, în opinia mea, definitoriu pentru ceea ce urmează", a scris într-o postare liderul Platforma DA.

Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat a fost semnat pe 17 aprilie 2020.



Oportunitati