O companie va transporta moldovenii din Rusia cu doar 33 de lei pentru un bilet

shadow
Joi, 07.05.2020 07:11   826
Agenția Națională Transport Auto (ANTA) a selectat operatorul de transport rutier, ce urmează să opereze cursa specială de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova din Federația Rusă.

Astfel, cursa Federația Rusă - Chișinău va fi efectuată de către compania Sarvalteh Auto SRL, iar costul biletului per pasager constituie doar 33 lei, de aproape 20 de ori mai ieftin decât costul călătoriei în cazul curselor regulate.

De exemplu, pe pagina Gării Auto din Chișinău costul unui bilet pentru călătorie doar până în punctul vamal Troiebortnoie, de la hotarul ruso-ucrainean, este de 629,4 lei, iar până la Moscova este de 700 de lei.

Pasagerii vor fi transportați doar de la postul vamal Troiebortnoe

Valeri Sarioglo, administratorul companiei a spus că acest preț nu acoperă nici costul carburanților, dar a explicat prețul mic prin dorința de a ajuta moldovenii aflați în Rusia să ajungă acasă.

"Sunt mulți studenți care au rămas fără bani pentru a putea plăti o astfel de călătorie și noi am decis să îi ajutăm astfel în această perioadă dificilă", a declarat pentru Mold-Street.com, managerul.

Advertisement

Pe de altă parte, el a precizat că transportul se va efectua de la postul vamal Troiebortnoie, de la hotarul ruso-ucrainean, iar doritorii trebuie să ajungă acolo pe cont propriu.

În plus, Valeri Sarioglo a menționat că Ministerul Afacerilor Externe nu a oferit companiei deocamdată lista cu persoanele, care ar urma să fie transportate din Federația Rusă. În consecință, nu poate spune când ar putea fi efectuată cursa.

La concursul organzat de ANTA au participat 5 companii, care au prezentat oferte de preț, ce oscilau între 33 de lei și 970 de lei pentru un pasager. Două au fost excluse din concurs pentru că nu ar corespunde, iar din cele trei rămase cel mai mic preț a fost la Sarvalteh Auto.

Pe lângă criterul de preț, pintre cerinlele minime mai erau vârsta autocarului, prestarea în ultimele 6 luni de servicii de transport regulat sau ocazional din Federația Rusă etc.

Potrivit ANTA, cursa va fi operată pentru a repatria cetățenii moldoveni incluși în listele întocmite de către misiunea diplomatică și oficiile consulare prin completarea chestionarelor puse la dispoziția solicitanților începând cu 29.03.2020, conform procedurii stabilite anterior de către Comisia Situații Excepționale.

Compania Sarvalteh Auto SRL este înregistrată în Ceadîr Lunga și are ca asociați pe Stepan Sarioglo (26,36%) și Valeri Sarioglo (73,64%).

Anul trecut administrația companiei i-a acuzat pe concurenții de la alte firme că le-ar fi incendiat câteva autobuze și ar fi recurs și la șantaj pentru ai obliga să renunțe la anumite curse internaționale.

Potrivit estimărilor, suma prejudiciului cauzat părților vătămate se cifra la peste 2,8 milioane de lei. Pe acest caz au fost efectuate percheziții și pornite cauze penale.Oportunitati