Compania unui milionar rus are datorii de 22,35 milioane lei la bugetul Republicii Moldova

shadow
Miercuri, 06.05.2020 19:30   6335
În perioada 2017-2019 Avia Invest SRL, compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău (ce este controlată de un milionar rus printr-un offshore din Cipru), a acumulat o datorie de peste 118 milioane lei față de Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC).

Potrivit AAC, datoria a fost formată în rezultatul neachitării pe parcursul a 18 luni a plăților pentru „supravegherea și menținerea condițiilor de certificare a aerodromurilor”.

Pe timpul democraților Avia Invest a acumulat datorii de 118 milioane lei

„În scopul recuperării datoriilor sus-menționate, au fost inițiate mai multe cauze civile în instanța de judecată, iar în consecință pe 5 iulie 2019 între Autoritatea Aeronautică Civilă și Avia Invest a fost încheiat un Contract de tranzacție. Prin Contractul dat, cu modificările și completările ulterioare, Avia Invest s-a obligat să stingă datoria (de 118 milioane lei) față de AAC prin plăți lunare, conform unui grafic agreat de comun acord”, susține Autoritatea

Pentru luna aprilie 2020, Avia Invest, avea obligația să transfere până la 30 aprilie în bugetul de stat, la contul trezorerial al Autorității Aeronautice Civile, tranșa în valoare de 11,16 milioane lei, dar debitorul nu a achitat suma la data scadentă.

Astfel, la 1 mai 2020 suma datoriei restante, conform Contractului de tranzacție constituie 22,35 milioane lei, precizează AAC

În consecință, Autoritatea Aeronautică Civilă făcând uz de prevederile Contractului de tranzacție a solicitat executorului judecătoresc, pe 5 mai 2020, inițierea procedurii de executare, cu aplicare măsurilor de asigurare, pentru suma totală restantă de 22,35 milioane lei în adresa Avia Invest.

Instituția susține că aceste datorii au fost acumulate în perioada când Aeroportul Internațional Chișinău activa în condiții normale, cu un trafic de pasageri în creștere, iar sumele respective au fost colectate de către Avia Invest, de la pasageri, pentru a fi transferate la bugetul de stat, dar au fost utilizate în alte scopuri.

Totodată, Autoritatea Aeronautică Civilă atestă restanțe și la plățile curente, pentru taxele de supraveghere, pentru lunile februarie și martie, în valoare de peste 6 milioane lei.

Afaceristul Goncharenko și Plahotniuc 

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 59%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Litigii comerciale   Transport și turism  

Advertisement

Oportunitati