Republica Moldova riscă să piardă 100 milioane de euro la CEDO

shadow
Miercuri, 06.05.2020 09:20   1521
Cauza SA Gemeni poate provoca noi prejudicii Republicii Moldova. De data aceasta, Guvernul Republicii Moldova ar putea fi obligat de CEDO să achite despăgubiri de circa 100 de milioane de euro actualilor proprietari ai centrului comercial, potrivit unui comunicat al companiei.

Actualul proprietar SA Gemeni atenționează opinia publică asupra efectelor pe care le-ar putea avea cererea de revizuire depusă în martie 2020 de guvernul moldovean la Curtea Supremă de Justiție, urmare a unui dosar pierdut la CEDO în favoarea unui grup de acționari minoritari ai SA Gemeni.

Cererea la CEDO a fost depusă încă în 2006, de grupul de acționari minoritari ai SA Gemeni care s-au plâns că au fost lipsiți ilegal de 72% din suprafețele complexului comercial.

"Deși CEDO și-a dat verdictul pe acest caz încă în 2011, Guvernul nu a întreprins atunci niciun fel de acțiuni fie de reparare a prejudiciului, fie de depunere de către agentul guvernamental a unei cereri de revizuire împotriva actelor judecătorești prin care grupul de acționari minoritari a fost prejudiciat încă în 2005-2007", se arată în comunicatul emis de Gemeni.

Guvernul vrea să-i expropieze pe actualii proprietari 

Advertisement

Proprietarul își exprimă îngrijorarea că Guvernul a inițiat soluționarea cazului pierdut la CEDO în 2011 abia în acest an și, în loc să achite prejudiciul stabilit de Înalta Curte, în valoare totală de 3,62 de milioane de euro, a decis să inițieze o acțiune în instanță de expropriere a actualilor proprietari majoritari ai SA Gemeni.

Logica CEDO în acest dosar s-a bazat pe principiul securităţii raporturilor juridice. În spiritul acestui principiu, CEDO a stabilit că porţiunea de clădire a complexului comercial Gemeni ar trebui returnată Grupului minoritar, cu condiţia că această proprietate este liberă de datorii sau de alte limitări ale dreptului de proprietate. Or, returnarea proprietăţii grevate de datorii şi limitări va afecta securitatea altor raporturi juridice, iar repararea unui drept a unei persoane nu se poate realiza prin încălcarea unui alt drept al altei persoane, susţine administraţia Gemeni.

Statul încalcă drepturile noului proprietar, protejate de Constituţie

Prin cererea de revizuire depusă în acest caz, statul încalcă drepturile noului proprietar, protejate inclusiv de art. 46 al Constituţiei Republicii Moldova, care stabileşte că: „Dreptul la proprietate privată este garantat. Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire. Averea dobândită licit nu poate fi confiscată. Caracterul licit al dobândirii se prezumă. Bunurile destinate, folosite sau rezultate din infracţiuni ori contravenţii pot fi confiscate numai în condiţiile legii”.

Prin cererea de revizuire depusă, la 18 martie 2020, de statul Republica Moldova, prin intermediul Agentului guvernamental, în esenţă, statul Republica Moldova a întreprins următoarele acţiuni la adresa Noului acționar majoritar şi a tuturor acţionarilor Gemeni:

- statul Republica Moldova cere lichidarea societăţii pe acţiuni Gemeni;

- statul Republica Moldova cere separarea Porţiunii dezlipite a centrului comercial Gemeni în mărime de circa 72% din suprafaţa comercială totală şi transmiterea acesteia unui grup de 4 persoane fizice, actuali acţionari minoritari ai Gemeni.

- statul Republica Moldova, prin solicitarea lichidării, cere deposedarea celorlalţi 480 de acţionari ai societăţii pe acţiuni Gemeni de acţiunile lor.

Compania vine cu solicitarea către Guvern de a-și retrage cererea de revizuire depusă la Curtea Supremă de Justiție de Agentul Guvernamental pe 18 martie 2020, pentru a evita un prejudiciu financiar mult mai mare care ar putea fi adus statului Republica Moldova.

În caz contrar, în situația în care am putea fi expropriați de bunul procurat licit și în condiții legale, ne rezervăm dreptul de a ne adresa la CEDO. Valoare prejudiciului estimat ar putea fi de circa 100 de milioane de euro, se mai arată în comunicatul Gemeni.

Citiți și:

Tranzacția săptămânii! Un nou proprietar la centrul comercial Gemeni 

Menţionăm că SA Gemeni a fost până la începutul anului 2019 în proprietatea a două companii din Cipru, ce deţineau peste 95% din capital şi care erau conectate la fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc. La începutul anului 2019 au avut loc câteva tranzacţii cu pachetul majoritar, care a ajuns în proprietatea  Consens Imobil SRL, deținută de Trading House 2000 B.V. din Olanda.

Ulterior în aprilie 2019, Consens Imobil SRL a vândut pachetul de 95,7% din capitalul Centrului Comercial Gemeni, companiei Twins Estate SRL care a achitat un preț de 130,3 milioane lei.

Twins Estate SRL are doi asociați - Grigore și Fevronia Roșca care dețin și grupul de companii Rogob. Patru ani în urmă compania Rogob a cumpărat alt centru comercial din centrul capitalei - Unic SA.Oportunitati