Informația despre rezervele de grâu este secret de stat

shadow
Luni, 04.05.2020 11:59   853
Datele despre rezervele de stat de grâu și alte produse este secret de stat și pentru divulgarea lui persoanele poartă răspundere, susține premierul Ion Chicu.

”Țara are grâu, are suficiente resurse, securitatea alimentară va fi asigurată. Văd unii politicieni din opoziție deja spun că nu sunt suficiente rezerve. Apropo, aceasta este o informație închisă și pentru divulgarea acestui secret persoanele respective trebuie să poarte răspundere”, a declarat Chicu după ședința săptămânală de la Președinție.

Premierul mai susține că politicienii care speculează pe tema rezervelor de grâu nu fac decât să inducă panică și să provoace creșterea artificială a prețului la grâu, făină și pâine.

De notat că fracțiunea parlamentară a Platformei DA cere de urgență convocarea ședinței Parlamentului pentru audierea ministrului Agriculturii „cu un plan anticriză și de depășire a situației generate de calamitățile naturale”.

Advertisement

„Pe parcursul ultimelor zile, după ce am propus și cerut guvernării implementarea unui amplu pachet de măsuri stringente în domeniul agriculturii și securității alimentare, dar și suspendarea oficială a exportului de grâu, Dodon și Chicu ne spun că oficial ne merge bine la acest capitol... Culturile de toamnă și de primăvară sunt compromise, nu se mai pot salva grâul și orzul de toamnă la Sud și Centru până la Bălți, iar agricultorii estimează o recoltă insuficientă chiar și pentru plata pentru arenda câmpurilor”, scrie liderul PPDA Andrei Năstase, pe Facebook.

La finele săptămânii trecute, Igor Dodon a anunțat că neoficial exportul de cereale a fost sistat, iar în scurt timp va fi interzis oficial.

Anterior Ion Perju, ministrul Agriculturii Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a declarat că în Republica Moldova ar exista stocuri de circa 200.000 tone de grâu în rezervele producătorilor agricoli și în rezervele statului.

În același timp țara are nevoie anual de aproximativ 350.000 de tone de grâu alimentar, ceea ce merge atât pentru însămânțare cât și pentru pâine și alte articole de panificație. 

Anul trecut în Republica Moldova au fost recoltate circa 1,15 milioane tone de grâu și 2,12 milioane tone de porumb. Cea mai mare parte din recoltă, a fost grâu furajer.  Oportunitati