Misterul creșterii rezervelor valutare de la finele lunii aprilie

shadow
Luni, 04.05.2020 09:56   493
După diminuarea cu circa 144,15 milioane de dolari în lunile martie și primele trei săptămâni ale aprilie, activele oficiale de rezervă au fost restabilite la nivelul de 3.118,53 milioane de dolari, potrivit datelor din 24 aprilie 2020, raportate de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Această evoluție a fost determinată, în principal, de acordarea de către Fondul Monetar Internațional în favoarea Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova a creditului de urgență pentru gestionarea situației epidemiologice excepționale provocate de COVID-19.

Suma este echivalentul a 172,5 milioane drepturi speciale de tragere (DST), ceea ce reprezintă circa 233,9 milioane dolari, anunță BNM.

Ulterior banii vor fi transferați de pe conturile BNM pe cele ale Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova.

Advertisement

Finanţarea în valoare de 234 milioane de dolari are două componente. Prima este un credit de 78,4 milioane dolari prin intermediul Mecanismului de creditare rapidă (RCF). Acesta presupune că el se acordă pentru un termen de 10 ani, cu rata dobânzii - zero, o perioadă de graţie de 5 ani şi jumătate, iar rambursarea se face în 4 ani şi jumătate.

A doua componentă a finanţării este de aproximativ 156,7 milioane dolari, prin intermediul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), pe un termen de 5 ani.

Creditul are o rată a dobânzii de 1,5%, perioadă de graţie de 3 ani şi 3 luni, iar rambursarea se va face în decurs de un an şi 9 luni. Documentul mai prevede şi plata unui comision de deservire în valoare de 0,5% din valoarea creditului sau circa 780.000 de dolari. 

Informații suplimentare cu privire la factorii care au influențat dinamica activelor oficiale de rezervă vor fi prezentate pe data de 7 mai 2020, odată cu publicarea comunicatului cu privire la evoluția acestora în luna aprilie.Oportunitati