Economia Moldovei va avea pierderi de 20,8 miliarde lei ca urmare a coronacrizei

shadow
Luni, 04.05.2020 06:39   1282
Criza economică din Republica Moldova provocată de pandemia de Covid-19 va fi una mai severă decât cea din 2008-2009, arată estimările economiştilor de la German Economic Team (GET).

Potrivit economiştilor germani, Republica Moldova a intrat în criza provocată de pandemia Covid-19 cu o economie deja slăbită, fapt demonstrat şi de evoluţia negativă din a doua jumătate a anului 2019.

Scăderea încrederii consumatorilor și a investitorilor

Astfel, măsurile stricte de izolare, pentru a evita răspândirea pandemiei și pentru a preveni o criză de sănătate publică, în combinație cu efectele negative de pe piețele globale au afectat şi mai mult economia Moldovei.

Impactul acestor măsuri cu sistarea sau diminuarea abruptă a numeroase activităţi economice este estimat la 1,5 miliarde lei în luna martie, ca în aprilie să ajungă la un maxim de 5,4 miliarde lei, iar în luna mai să fie estimate la circa 3,9 miliarde lei.

Cele mai mari pierderi vor fi în domeniul investiţiilor, servicii şi comerţ cu mărfuri nealimentare. 

"Scăderea încrederii consumatorilor și a investitorilor va aprofunda efectul măsurilor de izolare și se presupune că aceasta va continua şi după ridicarea blocajului", susţin economiştii.

Pierderi de 20,8 miliarde lei

Potrivit lor, șocul intern va duce la o scădere a cererii și a producției cu aproximativ 11,4 miliarde lei în trimestrul II 2020 şi cu circa 20,8 miliarde lei (1,15 miliarde de dolari) în tot anul 2020.

"Cu toate acestea, scăderea efectivă a PIB va fi mai mică, deoarece importurile în scădere compensează efectul", susţin autorii studiului.

Advertisement

Estimările lor arată că dacă anterior FMI prognozase o creștere a PIB-ului de 3,8% pentru 2020, coronoacriza va avea ca efect o reducere generală a PIB-ului real cu 6,3% în 2020. Astfel, pierderile de pe urma pandemiei sunt estimate la circa 10,1% din PIB.

Faptul că scăderea efectivă a PIB va fi mai mică este explicat de autori prin reducerea mai abruptă (cu circa 17%) a importurilor, care va compensa parţial efectul negativ.

Totodată, exporturile ar urma să scadă cu 8% în 2020 din cauza scăderii puternice a PIB-ului principalilor parteneri comerciali. O scădere şi mai importantă, de 16%, se va atesta la investiții, pe fondul încrederii reduse a investitorilor, retragerii de capital şi scăderii remitențelor.

În opinia experţilor, economia va începe să îşi revină în a doua jumătate a anului 2020, dar "viteza de recuperare și profunzimea declinului depind de măsurile de sprijin guvernamentale furnizate în următoarele luni".

Lichidităţi pentru întreprinderi

În acest sens, ei susţin că "înreprinderile afectate trebuie să beneficieze de lichiditate pentru a evita valurile de insolvență, care altfel ar reduce potențialul economic și ar încetini recuperarea".

În plus, guvernul trebuie să înceapă planificarea și comunicarea etapelor și criteriilor pentru a pune capăt „blocării economice”, deoarece acest lucru va îmbunătăți încrederea consumatorilor și a investitorilor. 

Pe lângă măsurile de susținere, este necesar şi un stimulent fiscal important după ce măsurile de blocare vor fi ridicate pentru a umple decalajul cererii. Cu toate acestea, există riscul de reducere a cheltuielilor guvernamentale, ca urmare a scăderii veniturilor fiscale din cauza încetinirii activității economice.

Specialiştii de la GET apreciază pozitiv faptul că împrumuturile de urgență FMI și finanțarea Băncii Mondiale sunt alocate operativ, deoarece acest lucru contribuie la acoperirea nevoilor de finanțare pe termen scurt. 

În opinia lor, asistența macrofinanciară suplimentară din partea FMI, UE și alte surse fezabile trebuie activată pentru finanțarea stimulenţilor fiscali, care să ajute la redresarea economică.Oportunitati