Noi fonduri de 1 miliard euro pentru firmele românești, prin 4 instrumente europene

shadow
Duminică, 03.05.2020 11:55   3948
Firmele micro, mici și mijlocii (IMM) românești vor putea accesa fonduri nerambursabile și alte forme de sprijin prin 4 noi instrumente de intervenție în valoare totală de 1 miliard de euro.

Aceste resurse vor fi alocate din fonduri europene, care se află în prezent încă sub negocieri între România și Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, citat de StartupCafe.ro.

Cele 4 instrumente de lucru pe care le-am adus în negocieri cu Comisia Europeană:

1. Granturi în sumă fixă raportate la cifra de afaceri. „Proproționalitatea între valoarea grantului și valoarea cifrei de afaceri este de 10%. Adică un fel de grant destinat capitalului de lucru pentru finanțarea activității curente. Probabil că aici am putea să mergem spre zona tipurilor de activități cu impact indirect pe stimularea cererii interne: un stoc de materie primă, material necesar, stoc de marfă”, a spus Marcel Boloș.

2. Voucherele de consum. „Are și partea aceasta - nu neapărat de dezavantaj - care, deși stimulează consumul intern, nu toate capacitățile de producție ne aparțin, astfel încât să avem un circuit închis pentru sprijinul economiei naționale.

Advertisement

Există o varietate de vouchere care pot fi utilizate în activitatea IMM-urilor: vouchere de consum, de digitalizare, de inovație. Este încă o anumită reticență la nivelul Comisiei Europene”.

3. Subvenționarea salariilor angajaților din firmele private, cu bani publici. „Al treilea instrument discutat este subvenționarea costului cu salariile pentru personalul care se află acum în șomaj tehnic, pe o perioadă limitată și în limita a 50% din costurile salariale. Este o subvenție care poate fi gândită și în compensarea contribuțiilor sociale, a fiscalității pe salarii. Poate fi sprijinit prin fondul SURE, de la nivel european”.

4. Granturi clasice pentru sprijinirea investițiilor. „Intră sub incidența schemelor de ajutor de stat. Partea bună este că avem o schemă de ajutor de stat care funcționează pe vreamea COVID-ului până la sfârșitul anului 2020, la o valoare de 800.000 de euro maximum (creditele cu dobânzi subvenționate până la finalul anului 2020, din cadrul IMM Invest - n.r.). Dincolo de această valoare vorbim de cofinanțări prin scheme de ajutor de stat valabile la nivelul UE”.

Noile instrumente pentru IMM-uri ar urma să fie lansate fie în iunie, fie în iulie 2020. Acestea vor fi gestionate la nivel intern fie de Ministerul Economiei, fie de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice.

„Noi suntem dispuși să facem un mix din cele 4 instrumente sau câte vor fi necesare pentru a sprijinim activitatea IMM-urilor. Din bugetul de 1 miliard vom putea să folosim, să zicem, 300 de milioane de euro pentru granturi, 500 de milioane pentru vouchere, 200 de milioane de euro pentru investiții - targetat pe echipamente medicale, de protecție, legate de intervenții specifice pentru criza epidemică”, a mai spus Boloș.

El a prezentat aceste soluții la o discuție organizată de Consiliul Național al Întreprindeirlor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR).

Calendarul accesării miliardului de euro de către firme, AICIOportunitati