Ghid practic pentru grupurile de producători: de la primii pași la profitabilitate și creștere

shadow
Duminică, 03.05.2020 09:37   724
În vederea stimulării constituirii și funcționării grupurilor de producători agricoli, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, cu suportul Proiectului Agricultura Competitivă în Moldova (MAC-P) a elaborat și publicat Ghidul practic ”De la primii pași la profitabilitate și creștere”.

"Scopul acestui Ghid este de a convinge micii producători agricoli că veniturile, afirmarea lor individuală și puterea de negociere vor crește în rezultatul constituirii sau aderării la un grup de producători, format din agricultori care au activități similare, aceleași probleme și urmăresc scopuri comune de dezvoltare", susțin autorii.

Potrivit Ghidului, grupul de producători reprezintă o platformă de dezvoltare convenabilă prin care fermierii mici pot să dobândească inclusiv noi oportunități și competențe pentru dezvoltarea propriei afacerii.

În susținerea acestei idei, mișcarea de asociere a producătorilor agricoli prin formarea grupurilor de producători este favorizată semnificativ de către stat prin mai multe instrumente concrete, după cum sunt subvențiile majorate, granturile, serviciile de consultanță, asistență tehnică, etc.

În același timp, în viitorul apropiat susținerea statului în domeniul asocierii producătorilor agricoli va deveni și mai consistentă și diversă, se afirmă în Ghid. Asocierea în grupuri de producători agricoli reprezintă o practică pe larg răspîndită în țările europene cu agricultură dezvoltată.

Advertisement

Urmând acest trend pozitiv, în țara noastră, în ultima perioadă, au apărut primele istorii de succes (demne de urmat) în domeniul constituirii grupurilor de producători agricoli, descrierea lor fiind parte a Ghidului.

În opinia autorilor, asocierea producătorilor agricoli este o necesitate a timpului, iar dezvoltarea cooperării producătorilor agricoli prin intermediul grupurilor de producători devine ireversibilă și continuă.

"Micile obstacole și prejudecățile care mai există în prezent în calea asocierii producătorilor agricoli pot fi depășite relativ ușor prin identificarea unei viziuni comune pentru direcția de dezvoltare, alegerea unui management competent și respectarea necondiționată a înțelegerilor stabilite între membri privind funcționarea grupului", se arată încrezuți autorii Ghidului.

Ghidul constituie un îndrumar pentru producătorii agricoli în procesul de constituire și funcționare a grupului de producători, în obținerea performanțelor în afaceri și sporirea veniturilor din vânzări.

Totodată, publicația reprezintă o sursă utilă de informații pentru specialiștii în dezvoltarea afacerilor, furnizorii serviciilor de extensiune și specialiști din cadrul instituțiilor guvernamentale și non-guvernamentale.

Ghidul prezintă principalele etape de creare a grupurilor de producători (GdP), suportul financiar oferit de stat pentru GdP, particularitățile managementului financiar, impozitării și politicilor contabile în gestionarea GdP, tipurile de activități de promovare a producției și multe alte aspecte specifice activității acestor entități. Informația prezentată se bazează pe experiența Proiectului MAC-P, cu sprijinul căruia în perioada 2013-2020 au fost înregistrate peste 60 de grupuri de producători.

Asocierea în grupuri de producători este o practică răspândită în țările europene cu agricultură dezvoltată, ce permite producătorilor, mai ales celor mici, să-și comercializeze mai eficient producția și să obțină un profit mai mare în rezultatul optimizării cheltuielilor.

Anume prin asociere agricultorii reușesc să-și organizeze mai bine activitatea de achiziționare în comun a inputurilor agricole, marketingul, depozitarea și procesarea. De asemenea, grupurile de producători beneficiază de avantajele financiare oferite de stat prin intermediul programelor de subvenționare.Oportunitati