Ce angajamente și-a luat Guvernul de la Chișinău pentru a primi banii de la FMI

shadow
Sâmbătă, 02.05.2020 10:20   2441
Primii bani pentru pentru combaterea efectelor pandemiei Covid-19 ce au intrat pe conturile Ministerului Finanțelor sunt cele aproape 235 milioane de dolari, ce provin din creditul de urgență acordat de Fondul Monetar Internațional (FMI).

Pentru a primi această finanțare de la FMI, Guvernul Republicii Moldova a prezentat o serie de argumente, dar și-a asumat și o serie de angajamente.

"Avem mari necesități de finanțare..."

"Costurile pandemiei de coronavirus pentru economia și populația Republicii Moldova sunt enorme. Sistemul nostru de ocrotire a sănătății este supus unor presiuni extreme, având o urgentă nevoie de utilaj și echipamente medicale esențiale, precum și stocuri de teste", se arată în scrisoarea de intenții, adresată Kristalinei Georgieva, Director Executiv al FMI, semnată de premierul Ion Chicu, de vicepremierul Serghei Pușcuța, ministrul Economiei, Serghei Railean și guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

În document se menționează că "sistemul finanțelor publice este pus la grea încercare, din cauza scăderii vertiginoase a veniturilor fiscale și vamale și creșterii mari a cheltuielilor din sistemul de ocrotire a sănătății și cel de asistență socială de pe urma crizei".

"Remiterile, exporturile și intrările de capital au scăzut drastic, iar reducerea importurilor compensează doar parțial aceasta, în consecință avem mari necesități de finanțare la capitolul balanței de plăți", își argumentează necesitatea de a obține finanțare autoritățile de la Chișinău.

Pe lângă argumentele privind obținerea finanțării, Guvernul expune și o serie de măsuri și angajamente pe care și le asumă față de FMI, multe din care au fost deja puse în aplicare de către autorități. 

Rectificarea bugetului pentru anul 2020, după consultare cu experții FMI

Astfel Executivul susține că rectificarea bugetului pentru anul 2020, adoptată la mijlocul lunii aprilie, a avut loc "în consultare cu experții FMI".

"Suntem pregătiți să revizuim planurile de cheltuieli și să rectificăm bugetul din nou la toamnă, dacă se vor înrăutăți perspectivele sau se vor materializa riscurile ce țin de finanțarea externă. Printre acțiunile noastre de politici se numără: 

• Susținerea afacerilor, în special a întreprinderilor și antreprenorilor afectați de restricțiile impuse de stat. Printre aceste măsuri se numără subvenționarea temporară a impozitelor salariale și amânarea termenelor de achitare a lor, rambursarea mai rapidă a TVA aferente intrărilor, anularea obligativității achitării plății pentru patenta de întreprinzător și anularea penalităților la întârzierea plăților, precum și aprobarea unor programe de recreditare a întreprinderilor mici și mijlocii prin intermediul băncilor comerciale. Am impus un moratoriu pentru toate controalele fiscale și alte tipuri de controale de stat pentru perioada stării de urgență și am aprobat deducerea impozitelor aferentă donațiilor la stat pentru combaterea COVID-19.
• Măsuri de protecție socială, cum ar fi extinderea accesului la ajutorul de șomaj, inclusiv pentru forța de muncă care a revenit de peste hotare și persoanele neangajate anterior în câmpul muncii, și extinderea programelor existente de asistență socială bine țintită și de angajare în câmpul muncii, susținute prin majorarea semnificativă a finanțării de la bugetul de stat.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Sistemul bancar și asigurările   Comerț extern și datoriile   Gestionarea banilor publici   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati