Reacția Moscovei: Anularea creditului rusesc stârnește nedumerire [SONDAJ]

shadow
Sâmbătă, 09.05.2020 06:09   3085
Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Andrei Rudenko, a comentat decizia de joi, 7 mai, a Curții Constituționale de a declara neconstituțional acordul prin care Federația Rusă aloca un împrumut de 200 de milioane de euro Republicii Moldova.

"Nedumerire – pentru că, în primul rând, partea moldoveană a solicitat împrumutul, Rusia nu a impus nimic nimănui. Și în al doilea rând, negocierile privind acordul de împrumut au fost desfășurate în mod deschis și transparent, începând din noiembrie 2019. Mass-media din Moldova a mediatizat întreg procesul. Din anumite motive, la acea etapă, nimeni nu a pus problema constituționalității negocierilor.

Regretăm atitudinea politizată față de creditul rusesc. Pentru corectitudine, merită să comparăm condițiile creditelor pe care Chișinăul le primește din Rusia și din alte țări și organizații. Dorința noastră de a ajuta Moldova, care este aproape de noi, este sinceră, mai ales atunci când întâmpină dificultăți economice, care au fost agravate de situația cu coronavirus. Este regretabil că în această țară există politicieni care - probabil, sfătuți din afară - își pun propriile ambiții politice mai presus de nevoile reale ale cetățenilor moldoveni”, a comentat Andrei Rudenko, viceministrul de Externe al Rusiei.

Advertisement

Aminitim că joi, 7 mai, judecătorii Curții Consituționale au declarat neconstituționale: Acordul între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse, Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea unui împrumut financiar de stat, Hotărârea Guvernului nr.169 privind inițierea negocierilor și Hotărârea Guvernului nr.252 privind aprobarea acordului.

Anterior Departamentul de Informații și Presă al Ministerului rus de Externe a susținea că acorduri similare au fost semnate cu Uniunea Europeană. În acest sens a aminitim de memorandumul din 23 noiembrie 2017 privind alocarea a 100 de milioane de euro, care conținea obligații specifice Moldovei de a promova reformele și de a integra normele UE în legislația națională.Oportunitati