Cât grâu mai este în ţară: Exportul cerealelor din Republica Moldova a fost sistat

shadow
Vineri, 01.05.2020 10:48   1277
Președintele Igor Dodon a anunţat, în cadrul platformei „Președintele răspunde” din 1 mai, că pe fondul secetei din acest an exportul cerealelor din Republica Moldova ar putea fi interzis.

„La această etapă, certificate pentru exportul de grâu, de cerealiere din grupul întâi, în Republica Moldova practic nu se eliberează. Sperăm că va fi în curând și o decizie oficială pentru interzicerea exportului de cereale, așa cum a făcut-o marea majoritate a țărilor”, a spus şeful statului.

Dodon a recunoscut astfel că neoficial exportul de cereale a fost sistat. Totodată el a menționat că prețul la grâu a crescut ușor, însă a dat asigurări că pâinea nu se va scumpi deocamdată.

„Am văzut că a crescut puțin prețul la grâu, la 3,8 lei - 4,0 lei (pentru un kilogram n.r.). Am venit cu un mesaj către întreprinderile de panificație să nu vină cu majorări la pâine, la această etapă”, a precizat Dodon.

Advertisement

Președintele țării a mai spus că a discutat cu mai mulți producători agricoli și că guvernul va găsi mijloace pentru a-i susține. Totodată șeful statului a dat asigurări că executivul dispune de suficiente rezerve de cereale.

„Specialiștii de la Ministerul Agriculturii îmi dau asigurări că rezerve sunt, nu vom muri de foame, dacă vorbim de grâu și de porumb. Rezerve de cereale în Republica Moldova sunt. Exporturile au fost parțial și, în ultimul timp, total sistate, de aceea grâul care este în țară rămâne în țară. Rezervele ne ajung până la recolta nouă. Înțelegem că aceasta ar putea fi destul de scăzută în acest an, dar sperăm că o să plouă, începând cu ziua de azi-mâine și situația va fi parțial salvată”, a mai precizat președintele țării.

Anterior Ion Perju, ministrul Agriculturii Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, a declarat că în Republica Moldova ar exista stocuri de circa 200.000 tone de grâu în rezervele producătorilor agricoli şi în rezervele statului.

În acelaşi timp ţara are nevoie anual de aproximativ 350.000 de tone de grâu alimentar, ceea ce merge atât pentru însămânţare cât şi pentru pâine şi alte articole de panificaţie. 

Anul trecut în Republica Moldova au fost recoltate circa 1,15 milioane tone de grâu şi 2,12 milioane tone de porumb. Cea mai mare parte din recoltă, a fost grâu furajer. Oportunitati