Soluția propusă de un important investitor german pentru menținerea locurilor de muncă

shadow
Vineri, 01.05.2020 09:01   786
Scăderea numărului de comenzi din partea contractorilor externi, dar și restricțiile impuse de Starea de Urgență au determinat multe întreprinderi să-și sisteze activitatea sau să staționeze.

În aceste condiții, angajatorul trebuie să identifice cele mai bune soluții pentru menținerea locurilor de muncă și remunerarea angajaților în timpul pandemiei. Cu o soluție a venit compania Coroplast Harness Technology care angajează 850 de persoane în cadrul unității de producere din subzona Căușeni a ZEL Bălți, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Program de lucru redus

Astfel, Asbjörn Oblasser, manager la Coroplast, a propus ca instrument pentru perioada de criză includerea în legislație a prevederii de „program de lucru redus”, care ar oferi agentului economic flexibilitatea de a păstra numărul de angajați din state, cu remunerarea timpului efectiv de lucru, de exemplu pentru 50% din norma zilnică pe o durată nu mai mare de 6 luni.

În acest fel, muncitorii își vor păstra locurile de muncă și abilitățile, echipele din companii vor rămâne intacte, iar oamenii nu vor emigra. Actualmente, legislația prevede șomajul tehnic, încetarea temporară a activității, concediul plătit, încetarea contractului de muncă, concediul neplătit etc., dar nu și programul de lucru redus, susține șeful de la Coroplast.

Advertisement

Ministrul Economiei și Infrastructurii Serghei Railean a apreciat propunerile investitorului și a menționat că va promova în cel mai scurt timp această soluție pe agenda Guvernului.

„Suntem în căutarea celor mai eficiente căi de ieșire din criza pandemică. Prioritatea noastră este să ne păstrăm angajații, iar propunerea investitorului străin de a utiliza munca cu timp redus, după modelul Germaniei și altor țări, ar putea fi un instrument potrivit în astfel de timpuri”, a spus ministrul Railean.

Coroplast Harness Technology este cea mai mare companie cu capital străin din raionul Căușeni. Este specializată în producerea cablajelor auto, dar și în injecție de mase plastice și cauciuc a terminalelor pentru cablaje.

În anul 2018 volumul vânzărilor companiei fost de 15,6 milioane de euro, de 5 ori mai mult ca în 2017, iar producția este orientată 100% spre export.

Furnizor de cabluri pentru Tesla 

Corpolast Harness Technology acționează ca filială locală a grupului german Coroplast S&G International GmbH, una dintre cele mai importante fabrici de cabluri electrice din Germania.

Compania germană produce benzi adezive industriale, joncțiuni și cabluri electrice pentru diverse tipuri de autovehicule. Ea mai livrează soluții și materiale pentru sectorul energetic, sfera medicală și de ocrotire a sănătății, iluminare și măsurare. Cu începere din 2015 Coroplast livrează cabluri și pentru renumitele autoturisme electrice Tesla. 

Anterior Coroplast și-a anunțat intenția de investi circa 20 milioane de euro, ca să-și extindă activitatea și să deschidă capacități de producție suplimentare în Republica Moldova prin intermediul filialei locale Coroplast Harness Technology.Oportunitati