De ce nu este stopat traficul cu țigări prin regiunea separatistă? Procuratura știe

shadow
Joi, 30.04.2020 10:02   4473
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul PAS, Igor Grosu, se arată surprins de faptul că Agenția Servicii Publice (ASP) a eliberat licențe pentru importul de țigări pentru două companii înregistrate în stânga Nistrului – SRL Алмавис (Almavis) și SRL Табимпорт (Tabimport).

„Amintesc că în iulie 2019 Guvernul Sandu a interzis activitatea duty free pe teritoriul Transnistriei. Cu toate acestea, în anul 2020 Agenția Servicii Publice a eliberat licențe și a redeschis drumul pentru acest fel de contrabandă. Și asta chiar dacă a fost somată anterior de Serviciul Informație și Securitate (SIS) să nu admită așa ceva”, susține parlamentarul.

Schemă de contrabanda de țigări 

Potrivit lui Igor Grosu, aceasta ar fi parte la o schemă de contrabanda în masă de țigări, realizată de către grupări criminale spre Uniunea Europeană și Ucraina prin Republica Moldova.

Citiți și:

Cine a transformat Moldova în țară duty free și controlează acest business

„În anii 2012-2014 prin această schemă au trecut 330 milioane de țigări (de fapt 330 milioane de pachete de țigări n.r.), în valoare de 68 de milioane de dolari SUA. Între 2015 și 2019, prin aceeași schemă au trecut 550 de milioane de țigări (de fapt 550 milioane de pachete de țigări n.r.), care erau vândute în magazinele Duty Free”, afirmă deputatul.

Totodată, el a sesizat Procuratura Generală în vederea examinării legalității eliberării acestor licențe.

De notat că, o săptămână în urmă, despre cele două companii a povestit în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV și primarul municipiului Bălți, Renato Usatîi. Acesta a făcut publică și o scrisoare, prin care SIS, încă în octombrie 2019, informa premierul de atunci, Maia Sandu, despre schemele de contrabandă cu țigări cu implicarea grupului Sheriff, controlat de Victor Gușan.

O firmă a primit licență încă în august 2019

De fapt, oricine poate verifica și afla de pe pagina actelor permisive că una din firmele menționate de Igor Grosu - Алмавис (Almavis), a primit de la ASP „licența pentru importul produselor din tutun; importul și/sau prelucrarea industrială a tutunului; fabricarea produselor din tutun și/sau comercializarea angro a produselor din tutun și a tutunului fermentat”, pe 12 august 2019.

Advertisement

Adică, încă pe timpul guvernului condus de Maia Sandu.

În februarie 2020, termenul de acțiune a acesteia a fost prelungit cu încă șase luni. 

Tot Алмавис mai are și licență pentru importul și păstrarea alcoolului etilic, importul, păstrarea și comercializarea angro a producției alcoolice și/sau a berii importate, valabilă până pe 29 mai 2020.

Firma, fondată acum doi ani, a avut adresă juridică în raionul Camenca, iar acum se află pe aceeași adresă din Tiraspol cu Camera de Comerț din regiune, în vecinătate cu combinatul Kvint, ce face parte din imperiul Sheriff.

Cât despre a doua companie - Табимпорт (Tabimport), aceasta a fost fondată la începutul acestui an, în raionul Camenca, iar în prezent deține două licențe eliberate de ASP la Chișinău: licență pentru importul și păstrarea alcoolului etilic (eliberată în ianuarie 2020) și licența pentru importul produselor din tutun (eliberată în februarie 2020).

Gestionar și beneficiar al schemelor este proprietarul Sheriff-ului

Pe de altă parte, conform unei note informative din 15 octombrie 2019, trimisă de SIS în adresa fostului prim-ministru Maia Sandu și făcută publică de Renato Usatîi, în spatele tuturor acestor scheme de contrabandă cu țigări stă holdingul Sheriff, al cărui fondator este Victor Gușan.

Potrivit SIS, acesta este „gestionar și beneficiar direct al schemei ilicite de contrabandă a țigărilor spre Uniunea Europeană”.

Din aceste motive SIS cerea, în octombrie 2019, ca ASP să respingă cererea depusă de Sheriff pentru obținerea licenței pentru importul produselor din tutun.

Fragment din scrisoarea adresată, de șeful SIS, fostului premier Maia Sandu

Cel mai probabil că din aceleași motive ASP nu i-a mai eliberat licența respectivă Sheriff-ului.

Sheriff cu 3 licențe de la Chișinău

Cu toate acestea, cel mai important agent economic din stânga Nistrului (controlează circa o treime din activitatea economică, iar cifra de afaceri trece de 10 miliarde lei) deține în prezent trei licențe emise de ASP. 

Cea mai veche este din august 2017, pentru importul și păstrarea alcoolului etilic, prelungită in ianuarie 2020 și este valabilă până în august 2020.

A doua este pentru importul și comercializarea cu ridicata și/sau cu amănuntul a benzinei, motorinei și/sau a gazului lichefiat la stațiile de alimentare, și a fost emisă la finele lunii ianuarie și valabilă până la finele lunii iulie 2020. 

Ultima a fost emisă pe 24 martie 2020 și este pentru colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum și exportul resturilor și deșeurilor de metale feroase și neferoase.

Mai adăugăm că, în afară de Sheriff, mai sunt și alte firme din Transnistria care dețin licențe sau autorizații emise la Chișinău, inclusiv la importul sau exportul de produse petroliere, alcool, medicamente, dar și stupefiante.

De exemplu, Centrala Termoelectrică Moldovenească (Молдавская ГРЭС), pe lângă licența pentru producerea energiei electrice, deține și autorizație de import/export al substanțelor stupefiante, psihotrope și al precursorilor și autorizație de activitate cu utilizarea obiectivelor și încăperilor legate de circulația substanțelor stupefiante, psihotrope și a precursorilor.

La ce folosește substanțele stupefiante sau psihotrope o centrală electrică e greu de spus.

Anchetă stopată din cauza coronavirusului

În concluzie, nu putem omite faptul că traficul cu țigări de contrabandă, cu implicarea Sheriff, are conexiuni puternice la Chișinău.

Nu întâmplător ancheta pe acest caz a fost stopată de mai multe ori, în ultimii ani, inclusiv cu contribuția unui fost lider de partid, dar și a unui fost șef al Procuraturii Anticorupție etc. Ultima dată - în martie 2020, dar deja de actualii șefi, iar motivul invocat este pandemia de coronavirus.

***
Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati