Ce au căutat procurorii la Banca Națională

shadow
Miercuri, 29.04.2020 18:30   907
Pe parcursul zilei de miercuri, 29 aprilie, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la sediul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), fiind ridicate o serie de acte relevante pentru investigarea dosarului privind frauda bancară.

Procuratura Generală susține că sunt preconizate și alte acțiuni de urmărire penală, care vor viza și alte persoane publice și cu funcții de demnitate publică implicate în frauda bancară.

Amintim că, la începutul lunii martie, pe acest caz au fost reținute, iar ulterior puse sub învinuire 6 persoane - foști și actuali factori de decizie din cadrul Băncii Naționale a Moldovei. 

Este vorba de Dorin Drăguțanu, fost guvernator al BNM, Emma Tăbârță, fost viceguvernator, doi actuali viceguvernatori (Ion Sturzu și Aureliu Cincilei), un șef de direcție și un șef de departament din cadrul BNM.

Advertisement

În prezent, unul dintre actualii viceguvernatori ai BNM are interdicția de a părăsi localitatea, după ce a conlucrat cu ancheta, făcând declarații pe dosar. Ceilalți cinci învinuiți sunt cercetați în stare de arest la domiciliu.

Ei sunt învinuiți de participare la escrocherie și spălare de bani, în proporții deosebit de mari. Valoarea prejuduciului este estimat la câteva miliarde de lei și are legătură directă cu frauda de la Banca de Economii.

Atât fostul guvernator al BNM, cât și alți bănuiți/învinuiți pledează nevinovați în acest dosar.

Acum o lună și ceva, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că este sigur că și BNM ar fi fost implicată direct în frauda bancară. Totodată, el spus că acțiunile de reținere și punere sub acuzare a unor bancheri au fost pregătite de mai mult timp și a respins presupunerile că aceste acțiuni ar fi fost coordonate politic. Oportunitati