Situație critică în agricultură din cauza secetei. Pierderile anuale trec de miliarde

shadow
Miercuri, 29.04.2020 13:26   1037
Seceta prelungită a afectat grav o mare parte din semănăturile cu grâu și orz de toamnă și pune în pericol cea mai mare parte a recoltei de grâne din acest an. Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju califică situația drept una fără precedent.

Cercetătorii Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp "Selecția", susțin că în ultimile șase luni, cantitatea totală de precipitații atmosferice a fost cu 127,5 mm mai mică decât media anuală, iar temperatura medie a aerului a fost cu 3,70 grade Celsius mai mare decât media anuală, iar din această cauză, în prezent, rezerva de apă accesibilă în sol (în stratul 0 -200 cm) este de trei ori mai mică decât media multianuală.

Cele mai afectate culturi 

Advertisement

„Stresul hidric și stresul termic au compromis semănăturile grânelor de toamnă amplasate în deosebi după premergătorii târzii așa ca: floarea soarelui și porumbul la boabe", a declarat în cadrul unei ședințe la Ministerul Agriculturii, Boris Boincean, directorul interimar al Institutului Selecția.

Potrivit lui dacă în perioada următoare nu vor fi precipitații, situația se va agrava și suprafețele unde grâul și orzul de toamnă au fost semănate după floarea soarelui și porumb, pot fi semănate cu alte culturi agricole ce au o perioadă de vegetație mai scurtă.

"Dacă vor cădea precipitații trebuie să păstrăm suprafețele unde există șansa de a recolta cel puțin 1,5-2 tone, ce vor putea fi utilizate pentru însemânțarea loturilor și de a evita importul semințelor din străinătate”, a menționat savantul.

Guvernul evaluează situația

Pentru a evalua situația din sector ministrul Agriculturii a dispus pe 24 aprilie, ca în termen de 7 zile să fie efectuată inventarierea tuturor suprafețelor agricole semănate cu culturi cerealiere de toamnă și primăvară pentru a stabili situația la zi, a analiza gradul de afectare de secetă și a efectua măsuri agrotehnice diferențiate. 

Pe de altă parte în cadrul unei ședințe online convocate de premierul Ion Chicu, Nicanor Buzovoi, fermier din raionul Ungheni, a confirmat gravitatea problemelor și a menționat că în cazul în care în zilele următoare vor fi ploi, jumătate din roada așteptată va fi salvată.  

Acest lucru e puțin probabil. Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță că a prelungit până pe data de 8 mai Codul Galben de secetă hidrologică și recomandă agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Igor Tagadiuc, membrul Cooperativei de întreprinzător Agrostoc, a declarat că în raioanele de nord starea semănaturilor este mai puțin afectată decât în raioanele din centrul și sudul țării, iar Ghenadie Cionac, administratorul unei companii specializate în agricultură a susținut necesitatea unei discuții cu instituțiile bancare pentru a reduce povara pentru agricultori, și subiectul asigurărilor în agricultură.

Premierul Ion Chicu a menționat că rezultatele evaluării vor permite prioritizarea problemelor și alegerea soluțiilor pentru depășirea consecințelor.

Secetele provoacă pierderi de miliarde 

În același timp specialiștii susțin că seceta a devenit pentru Republica Moldova un fenomen obișnuit și nu mai poate fi tratat ca unul cu totul excepțional. Astfel seceta lovește cu o periodicitate de o dată la 2-4 ani. Astfel seceta a pus stăpânire pe țara noastră și în anii 2003, 2007, 2011-2012 și în anii 2015-2016. 

Evaluările Ministerului Agriculturii, arată că secetele din anul 2007 și 2012, au cauzat pierderi estimate la circa 12 și, respectiv, 5 miliarde lei.

Potrivit MADRM, sectorul agricol este unul dintre cele mai vulnerabile la dezastrele naturale induse de climă, activitățile agricole având o contribuție de circa 14% din PIB și angajând aproape o treime din forța de muncă ocupată.Oportunitati