La ce cheltuieli va renunța Guvernul dacă în buget nu ajung miliardele din creditul rusesc

shadow
Marţi, 28.04.2020 17:29   656
O eventuală blocare a finanțării de circa 4 miliarde lei (200 milioane de euro) în baza acordului moldo-rus va forța Guvernul să vină în Parlament cu o nouă rectificare a bugetului de stat și excluderea mai multor cheltuieli planificate deja.

Socialiștii și democrații, ce formează coaliția de guvernare, susțin într-un comunicat comun că achitarea salariilor, pensiilor și altor plăți sociale este prioritară și se va face fără întârziere.

"Riscul blocării de către unii politicieni a legilor bugetar-fiscale în baza cărora guvernul finanțează aceste cheltuieli se menține, dar datorită promulgării și publicării rapide a acestor acte legislative, acestea au intrat în vigoare sâmbătă, 25 aprilie. Astfel, s-a reușit accesarea celor peste 4 miliarde de lei oferiți de FMI", susține cele două partide.

Potrivit lor rămân, însă, sub pericol de nefinanțare cheltuielile, care conform rectificării bugetare urmează a fi finanțate din mijloacele creditului de stat din partea Federației Ruse.

Advertisement

În cazul blocării acestei finanțări, guvernul va trebui să vină în Parlament cu rectificare, reducând peste 4 miliarde de lei cheltuieli menite să susțină economia națională.

"Vom fi nevoiți să renunțam la reparația drumurilor (1,4 miliarde de lei), la subvenționarea dobânzilor pentru creditele acordate agenților economici (90 milioane lei), la programul de rambursare a TVA pentru agenții economici (un miliard de lei), la alocarea mijloacelor suplimentare pentru sistemul medical (circa 600 milioane lei), la implementarea măsurilor menite să atenueze consecințele secetei, precum și la alte cheltuieli esențiale pentru funcționarea statului în condițiile unei crize pandemice, economice, dar și de situație excepțională în agricultură", se menționează în comunicat.

Reprezentanții majorității parlamentare mai spun că au convenit să susțină eforturile guvernului de a identifica surse adiționale de finanțare a deficitului din extern.

Astfel, a fost discutată necesitatea unor măsuri și acțiuni post-criză care să țintească relansarea economiei naționale. Cât despre relaxarea restricțiilor pentru cetățeni și reluarea activității economice în unele sectoare, aceasta va fi strict monitorizată de autorități. De asemenea, părțile au discutat și despre posibile scenarii privind procesul educațional din acest an.Oportunitati