Tehnologia 5G și coronavirusul

shadow
Marţi, 28.04.2020 08:53   6074
Un număr tot mai mare de conspiraționiști, inclusiv din Republica Moldova, cred că există o legătură între tehnologia 5G și coronavirus. Medicii și specialiștii în comunicații spun, însă, că aceste teorii nu au nicio bază științifică, iar tehnologia 5G este practic similară cu cea 4G, folosită pe larg în prezent.

Informații false precum că coronavirusul este un rezultat al tehnologiei 5G au apărut pe internet deja de mai mult timp și sunt distribuite de tot mai mulți utilizatori.

Cine sunt adepții

Potrivit AFP, în SUA totul ar fi pornit de la controversatul medic american Thomas Cowan, aflat sub termen de probațiune impus de Consiliul Medical din California. Cowan a difuzat o înregistrare video, în care a susținut că noul coronavirus a fost creat de rețelele 5G, iar videoul a fost redistribuit, inclusiv de vedete pop americane precum Keri Hilson.

Printre „propovăduitorii” din Moldova a teoriei că 5G este periculoasă se numără și fostul lider creștin-democrat Iurie Roșca, care într-o înregistrare video acuză pe globaliști că prin vaccinuri, tehnologia 5G etc. vor să pună sub control toată populația. 

Citiți și:

Moldova va trece la tehnologia 5G abia peste 4 ani

Un alt adept al teoriei este Ion Varaniță, autor de cărți în care spunea că știe cum moldovenii pot devenit milionari. Acesta desfășoară de câteva zile și o campanie de adunare de semnături contra tehnologiei 5G, susținând că aceasta ar avea efecte devastatoare pentru sănătate. De altfel, 5G degrabă nu va ajunge în Republica Moldova.

ANSP: Este o dezinformare cu scopul de a menține o stare de panică

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a emis deja un comunicat, în care dezminte informațiile apărute în spațiul public și susține că toate acestea sunt o dezinformare.

„Evoluția pandemiei este total independentă de tehnologia 5G, iar afirmațiile și postările distribuite pe rețelele de socializare privind presupusa legătură între COVID-19 și tehnologia 5G reprezintă o dezinformare cu scopul de a menține o stare de confuzie și panică, care este dăunătoare și se răspândește la fel de repede ca noul coronavirus”, susține ANSP.

Tehnologia 5G se bazează pe frecvența radio și nu creează viruși

Totodată, Agenția informează că noul coronavirus se transmite de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator, prin strănut, tuse sau expirație, în timp ce tehnologia 5G „se bazează pe frecvența radio și nu creează viruși”.

„Îngrijorările specialiștilor privind afectarea sănătății de utilizarea rețelelor mobile se referă, în general, la radiații și nu au nicio legătură cu infecția COVID-19”, mai precizează ANSP.

Advertisement

Curios este că teoria conspiraționistă a devenit populară în țări dezvoltate precum SUA, Marea Britanie, Belgia etc., propagându-se și grație unor vedete TV sau de cinema, care au promovat teoria pe rețele sociale.

De exemplu, în martie, în Marea Britanie au fost vandalizate mai multe instalații (stâlpi, relee) de telefonie mobilă 5G, pentru că acestea ar pune în pericol vieți omenești.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că prin distrugerea acestor stâlpi ei pun de fapt vieți în pericol, deoarece aceștia sunt stâlpi pe care se bazează serviciile de urgență”, declara purtătorul de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

UE: 5G este obiectul unor standarde extrem de ridicate

Uniunea Europeană, care are cele mai înalte standarde din lume în materie de protecție a consumatorilor, anunță că tehnologia 5G face obiectul acestor standarde extrem de ridicate.

„De fapt, standardele noastre sunt cu mult peste cele indicate de dovezile științifice internaționale, deoarece în UE viața cetățenilor are prioritate”, potrivit unei note a Comisiei Europene.

„Nu există nicio legătură între tehnologia 5G și COVID-19. Noul coronavirus se răspândește de la o persoană la alta prin secreții ale aparatului respirator (în timpul strănutului, al tusei sau prin expirare). 5G este noua generație de tehnologie de rețea mobilă transmisă prin unde radio neionizante. Nu există nicio dovadă că tehnologia 5G ar fi dăunătoare pentru sănătatea oamenilor. Apariția focarului de coronavirus în orașul chinez Wuhan nu are legătură cu tehnologia 5G: se presupune că acest virus provine dintr-o piață cu produse din pescuit”, precizează Comisia Europeană.

Semnalul 5G este proiectat și transmis în mod similar cu 4G

Fabien Heliot, un cercetător specializat în expunerea electromagnetică în comunicații fără fir la Universitatea din Surrey, a explicat pentru AFP că 5G, la fel ca generațiile anterioare ale sistemelor de comunicații celulare, este o tehnologie RF (radiofrecvență) bazată pe RF, care folosește formă de undă electromagnetică (EM) pentru a transmite informații.

„Formele de undă electromagnetică sunt ele însele radiații neionizante”, afirmă cercetătorul.

Heliot a spus că semnalul 5G este proiectat și transmise în mod similar cu 4G. „Principala și singura diferență de până acum este… faptul că 5G poate transmite mai multe date, folosind lățimea de bandă cu frecvență mai mare la o frecvență mai mare a purtătorului și directivitatea antenelor la stația de bază.”

Fiind un lucru viu, un virus nu poate fi creat prin radiații, a adăugat Heliot. „De fapt, este invers: există linii directoare puse la dispoziție pentru a ne asigura că radiațiile nu dăunează lucrurilor vii”, afirmă Helliot.

5G și sănătatea

Referitor la tehnologia 5G, Organizația Mondială a Sănătății afirmă că „în ultimele două decenii s-au efectuat un număr mare de studii pentru a evalua dacă telefoanele mobile prezintă un risc potențial pentru sănătate. Până în prezent, nu s-au stabilit efecte adverse asupra sănătății ca fiind cauzate de utilizarea telefonului mobil”.

„Concluziile referitoare la sănătate sunt trase din studii efectuate pe întregul spectru radio, dar până în prezent, doar câteva studii au fost efectuate la frecvențele care vor fi utilizate de 5G”, susține OMS.

Nevoia de noi cercetări

Totuși, unele țări rămân precaute. De exemplu, la sfârșitul lunii ianuarie 2020, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, Mediului și Muncii din Franța a evidențiat necesitatea mai multor date, înainte ca 5G să poată fi implementată pe întreg teritoriul țării.

Agenția a identificat două câmpuri de evaluare a riscurilor separate, care corespund celor două noi benzi de frecvență 5G (în jur de 3,5 GHz și 26 GHz) și care implică moduri diferite de expunere.

Aceasta a evidențiat „lipsa datelor științifice despre potențialele efecte biologice și asupra sănătății asociate expunerii la frecvențe în jurul valorii de 3,5 GHz”.

„Drept urmare, experții vor evalua posibilitatea extrapolării rezultatelor evaluării anterioare a experților contractați de agenție asupra impactului asupra sănătății diferitelor tehnologii de comunicații existente (3G, 4G, Wi-Fi etc.), care utilizează frecvențe apropiate de banda de 3,5 GHz, de la 0,8 la 2,45 GHz. Pentru frecvențele mai înalte, între 20 și 60 GHz, există mai multe date disponibile în literatura de specialitate, astfel încât activitatea de evaluare a experților se va concentra pe analizarea acestora, pentru a evalua posibilele efecte asupra sănătății asociate expunerii în banda de 26 GHz”, susține autoritatea franceză.

Moldova și 5G

În Moldova tehnologia 5G a fost testată în martie 2019, iar o companie a creat trei zone pentru testarea și folosirea 5G atât pentru consumatori, cât și pentru clienții business.

Când însă se va trece la utilizarea pe larg a tehnologiei și eliberarea de licențe în acest sens nu este încă clar, dar experții estimează că se va întâmplă abia peste 3-5 ani.

5G este noua generație a tehnologiei mobile wireless, aflată încă în fază de dezvoltare, care promite să fie mai spectaculoasă decât 4G și să revoluționeze accesarea internetului, dar care nu se va rezuma doar la telefoanele mobile, ci la orice alt dispozitiv inteligent (aparate, mașini, senzori etc.).

Principalele caracteristici diferențiatoare față de tehnologiile anterioare sunt: eficiența spectrală superioară care permite debite de date superioare, latența scăzută, utilizarea unor benzi de frecvențe noi din domeniul undelor milimetrice, convergență intre fix si mobil (5G fiber).

Cea mai importantă caracteristică a tehnologiei 5G este viteza de 10 ori mai mare de acces la internet, decât 4G.

***
Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati