Moldindconbank are doi noi membri ai Consiliului

shadow
Marţi, 28.04.2020 05:04   2181
Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) i-a aprobat pe 27 aprilie în funcția de membru al Consiliului Moldindconbank pe Herbert Stepic și Thomas Michael Higgins, care dispun de o experiență distinctă în domeniul financiar-bancar internațional.

Ambii au fost promovați în aceste funcții de acționarul majoritar al Băncii – Doverie-Invest JSC din Bulgaria.

Herbert Stepic este  doctor în economie și comerț, ex-Președinte executiv al Raiffeisen Bank International, activând în această funcție în perioada 2001-2013.

Pe parcursul celor 40 de ani de activitate în grupul austriac Raiffeisen, Herbert  Stepic a reușit să construiască o carieră fulminantă, contribuind direct la dezvoltarea și extinderea internațională a unuia din cele mai mari și prospere grupuri bancare din Europa centrală și de est. 

În anul 2013, a fost însă forțat să demisioneze, după câteva scandaluri internaționale legate de o presupusă evaziune fiscală de zeci de milioane de dolari la achiziția de terenuri în Serbia sau apartamente în Singapore, prin firme din paradisuri fiscale precum insulele Virgine Britanice și Hong Kong.

Advertisement

Pe de altă parte, revista Euromoney îl apreciază ca pe unul dintre arhitecții tranziției Europei Centrale și de Est de la socialism la capitalism, el fiind primul bancher occidental, care a ajuns să conducă în 1987 o bancă din lagărul socialist (Ungaria).

Cu o experiență vastă de 20 de ani în domeniul financiar-bancar, vine în Consiliul Moldindconbank și Thomas Michael Higgins, care în ultimii ani a deținut funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al Tokuda Bank AD din Bulgaria, ce face parte din grupul nipon Tokushukai Incorporated.

Anterior, Higgins a ocupat funcții manageriale în diverse instituții de creditare, fonduri de investiții și gestiune a capitalului, printre care Axxess Capital, Bulgarian-American Enterprise Fund (BAEF) și Bulgarian-American Credit Bank.

"După aprobarea celor doi membri, Consiliul BC Moldindconbank SA întrunește componența deplină și va funcționa în corespundere cu standardele moderne și obiectivele băncii, aliniate la acestea într-o viziune profesională bine consolidată. Ceilalți membri ai consiliului băncii au fost aprobați de către BNM pe 29 noiembrie 2019", se arată într-un comunicat al Băncii Naționale.

În perioada 20 octombrie 2016 – 11 februarie 2020, Moldindcondbank s-a aflat în regim de intervenție timpurie - timp în care aceasta a devenit o instituție financiară atractivă pentru clienți, parteneri și investitori. Anul trecut, pachetul majoritar de acțiuni al Moldindconbank a fost procurat de către Doverie-Invest JSC, parte a Doverie-obedinen holding JSC din Bulgaria.

Mai adăugăm că Moldindconbank este a doua ca mărime instituție financiară din Republica Moldova. Banca a înregistrat în 2019 un profit de peste 678 milioane lei, cu 35,6% mai mare decât în 2018.



Oportunitati