România va acorda Republicii Moldova sprijin pentru combaterea pandemiei COVID-19

shadow
Luni, 27.04.2020 18:31   438
Guvernul României va aloca, în ședința de joi, 30 aprilie în contul Ministerului Sănătății, sumele necesare realizării donațiilor de echipamente de protecție și alte materiale medicale necesare în contextul pandemiei COVID-19, care vor fi făcute "în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova".

"Astfel, o echipă de medici și asistenți medicali din România este pregătită să se alăture, pe bază de voluntariat, în această săptămână, colegilor din Republica Moldova, urmând să lucreze alături de aceștia, pentru o perioadă de timp, în spitalele din Republica Moldova implicate în combaterea pandemiei.

Totodată, Guvernul României va face, în perioada imediat următoare, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, o serie de donații de echipamente de protecție și alte materiale medicale necesare în contextul pandemiei COVID-19. În acest sens, în ședința de Guvern de joi, 30 aprilie, vor fi alocate în contul Ministerului Sănătății sumele necesare realizării donațiilor menționate", se arată într-un comunicat al Executivului de la Bucureșți.

Aceste demersuri vin în completarea eforturilor mai ample făcute de România, în contextul pandemiei, de a permite "autorizarea livrării unor medicamente, dispozitive medicale și materiale sanitare care pot fi achiziționate din România în condițiile sistării exporturilor respective pe fondul instituirii stării de urgență", precum și de "a facilita tranzitul și repatrierea în deplină siguranță a cetățenilor Republicii Moldova", precizează sursa citată.

Advertisement

În plus, România a susținut pachetele de sprijin adresate statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv pentru Republica Moldova, vizând gestionarea pandemiei, adoptate recent la nivelul Uniunii Europene.

"Prin toate aceste măsuri, România urmărește, de o manieră prioritară, să acorde sprijin direct cetățenilor Republicii Moldova, în spiritul relației speciale bazate pe comunitatea de limbă, istorie și cultură și fundamentată pe cooperarea în cadrul Parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare se împlinesc astăzi, 27 aprilie 2020, zece ani", se menționează în comunicat.

Aminitim că în ultimii 10 ani, România a devenit unul dintre cei mai mari donatorii ai Republicii Moldova. Astfel România a oferit un ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro, iar printre principalele rezultate ale aceste asistențe se numără renovarea și modernizarea a circa 1.000 de grădinițe din Republica Moldova, renovarea de clădiri de importanță culturală și 196 de microbuze școlare pentru instituții de învățământ.

Tot România a fost cea care în 2016, imediat după criza financiară provocată de furtul miliardului a acordat o asistență financiară rambursabilă de 150 de milioane de euro.

La fel România contribuie direct la securitatea energetică a Moldovei, finanțând construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și a liniilor de interconexiune energetică.Oportunitati