Agricultorii vor avea acces liber la apa din iazuri

shadow
Luni, 27.04.2020 07:54   746
După doi ani de tergiversare şi aşteptare, Parlamentul a adoptat o lege pentru modificarea unor acte legislative ce reglementează unele norme juridice, cu scopul de a asigura accesul producătorilor agricoli la apele de suprafață.

Documentul elaborat încă trei ani în urmă de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, are scopul de a elimina unele impedimente ce există în calea producătorilor agricoli la irigarea terenurilor agricole. 

Doar câteva mii de hectare irigate

Or, în prezent doar câteva mii de hectare de teren agricol din Republica Moldova sunt irigate (oficial 22.500 de hectare din cele peste 2,2 milioane hectare de terenuri agricole), ceea ce este insuficient în condiţiile de secetă ce se atestă practic în fiecare an şi pentru o ţară ce se declară agricolă. 

Astfel, Legea nr.440/1995 cu privire la zonele și fîșiile de protecție a apelor rîurilor și bazinelor de apă va permite producătorilor agricoli de a amplasa prize de apă și instalații mobile pe terenurile fâșiilor riverane de protecție a apelor în scopul irigării terenurilor agricole.

De asemenea, se interzice (Legea nr.149/2006 privind fondul piscicol, pescuitul şi piscicultura) în scop tehnologic piscicol din bazinul de apă de folosinţă complexă, evacuarea parțială sau totală apei, cu excepţia de prevenire a situaţiilor excepţionale declarate de către Comisia pentru Situaţii Excepţionale a Republicii Moldova și în cazul depistării și eradicării bolilor la pești.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Agricultura și vinificația  

Advertisement

Oportunitati