Coronavirus: Principalele acuzații ce i se aduc Chinei

shadow
Duminică, 26.04.2020 07:30   1322
A transmis China toate informațiile pe care le avea cu privire la noul coronavirus? Reacție târzie, subestimarea deceselor, îndoieli cu privire la originea virusului: criticile la adresa Beijing-ului privind măsurile de gestionare a epidemiei se înmulțesc.

China a provocat, prin gestionarea epidemiei noului coronavirus, „pagube” economice și umane „ireparabile”. Acesta este în orice caz opinia statului american Missouri, procurorul căruia a depus miercuri, 22 aprilie, o plângere împotriva Beijingului. China este în special acuzată că a ascuns informații cruciale la începutul epidemiei.

Acest episod ilustrează un fenomen de neîncredere în creștere față de Beijing. Îndoieli despre originea virusului, subestimarea numărului de decese și a contagiozității virusului: criticile se înmulțesc, susține publicația franceză Les Echos care a sintetizat pe cele mai importante.

1. Cât a durat ca China să reacționeze și să averitezeze?

Prima critică adresată Beijingului este că a luat decizia de a-și reţine populația suficient de repede. "Au fost 46 de zile între primul caz confirmat pe teritoriul lor, pe 8 decembrie, și decizia de a impune restricţii în orașul Wuhan, capitala Hubei, pe 23 ianuarie", își amintește Mathieu Duchâtel, director al Programul Asia la Institutul Montaigne. Cu toate acestea, comisia de sănătate din Wuhan a alertat despre prezența unui nou coronavirus pe 31 decembrie 2019.

Această perioadă de timp ar fi permis, în mare parte, virusului să se răspândească. Populația din Wuhan nu a fost alertată suficient în decembrie. Iar calendarul nu ar fi putut fi mai rău: milioane de oameni se pregăteau să traverseze țara pentru Anul Nou Chinezesc.

Potrivit datelor New York Times, doar pe 1 ianuarie, 175.000 de oameni au părăsit orașul. O cifră care explodează pentru a ajunge la 7 milioane de plecări în ianuarie. Covid-19 apăruse deja în alte orașe mari, precum Beijing sau Shanghai.

Cercetătorii chinezi spun, însă, că nu au putut să stabilească până în ianuarie, inclusiv printr-un studiu știinţific, că virusul ar putea fi transmis în cadrul speciei umane.

2. Este credibilă rata de mortalitate în China?

În timp ce Beijingul încearcă de câteva săptămâni să-i facă pe oameni să uite că ţara se află la originea epidemiei, trimiţând masiv echipamente medicale în ţările cele mai afectate în special, presiunea a crescut semnificativ la jumătatea lunii aprilie.

Advertisement

Mai multe ţări, inclusiv Statele Unite și Franța, au denunțat lipsa de transparență a autorităților chineze, în special în ceea ce privește numărul real de decese.

Pe 17 aprilie, primăria din Wuhan, epicentrul epidemiei, a declarat alte 1.289 decese suplimentare de coronavirus. Acest anunț a sărit bilanțul orașului cu 50% până la 3.869 de decese. O schimbare care a alimentat suspiciunea. China, la rândul său, neagă orice „tăinuire”, invocând „întârzieri și omisiuni” din partea autorităților locale în înregistrarea deceselor.

"Comparațiile efectuate cu curbele cazurilor confirmate și ale deceselor din China cu alte țări foarte afectate de Covid-19, în special în Europa, sugerează o aberaţie statistică", susţine Mathieu Duchâtel, directorul programului Asia la Institutul Montaigne.

Într-un interviu acordat „Financial Times”, preşedintele francez Emmanuel Macron însuși și-a exprimat îndoieli. Astfel, președintele a estimat că zonele cenușii au persistat în managementul chinez, afirmând că au existat „în mod evident lucruri despre care nu se știe”.

3. Cât de puternică este cenzura Beijingului?

Dincolo de fapte, China nu reușește să inspire încredere în gestionarea epidemiei. Această neîncredere este alimentată, în special, de tratamentul autorităților chineze față de persoanele care au informat şi alertat lumea. Pe 30 decembrie, Li Wenliang, medic din Wuhan, și-a avertizat colegii de existența pacienților cu simptome similare cu cele ale SARS. "Există o carantină de urgență", a spus el.

Trei zile mai târziu, Li Wenliang a fost vizitat de poliție, acuzat că a răspândit „zvonuri” și a fost obligat să semneze o scrisoare în care recunoaște că a făcut „comentarii false” și „a perturbat grav ordinea socială”.

Moartea tânărului doctor, infectat cu coronavirus, a dus la mânia utilizatorilor de internet împotriva autorităților publice și a sistemului comunist. Dar Beijingul încă alimentează îndoieli.

Luni, 20 aprilie, China a respins o cerere de investigare independentă a gestionării virusului de către autoritățile chineze, făcută de ministrul australian pentru afaceri externe, Marise Payne.

4. De unde provine virusul?

Atacurile, în special din Statele Unite, au fost, de asemenea, virulente cu privire la originea virusului. Potrivit majorității oamenilor de știință, noul coronavirus a fost transmis probabil oamenilor de către un animal. O piață din Wuhan a fost, de asemenea, acuzată că a vândut animale sălbatice vii.

Dar, într-un nou episod al confruntării dintre cele două ţări și adversarii geopolitici, mai multe cotidiene americane au pus sub semnul întrebării această versiune. Aceștia acuză laboratorul P4 din Wuhan, o incintă de securitate foarte înaltă, capabilă să studieze tulpinile microbiene cele mai periculoase, că este la originea apariţiei virusului.

Potrivit cotidianului Washington Post, ambasada SUA la Beijing, după mai multe vizite la institut, a alertat autoritățile americane în 2018 despre măsuri de securitate aparent inadecvate într-un laborator care a studiat coronavirusurile de la lilieci. Reţeaua americană Fox News, citând „mai multe surse anonime”, acuză același laborator.

Această teză este alimentată în special de faptul că țara nu a identificat încă pacientul zero. Studiile publicate de cercetătorii chinezi în reviste științifice de renume susţin, de asemenea, că primul pacient cunoscut nu a vizitat piaţa de animale din Wuhan.

Dacă originea virusului este încă sub semnul întrebăriii, nu există nimic care să susțină ipoteza unei scurgeri de virus dintr-un laborator. Palatul Elysee a indicat astfel că nu are dovezi care să „coroboreze” această teorie, în timp ce directorul laboratorului consideră „imposibil” ca virusul să vină de la Institutul de Virologie Wuhan.Oportunitati