Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 19 – 25 aprilie 2020

shadow
Duminică, 26.04.2020 05:59   364
• Creditul rusesc: capcană sau necesitate? • Cazul Gemeni lasă 5 judecătorii fără sedii noi. • Șansele de supraviețuire a antreprenorilor mici ca urmare a pandemiei. • Dolarul va ajunge la 19 lei la finele anului: top 10 indicatori economici revizuiți de Guvern.

A fost semnat acordul prin care Federația Rusă acordă Republicii Moldova un credit de 200 de milioane de euro. Creditul rusesc: capcană sau necesitate?

Curtea Constituțională a suspendat acțiunea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea împrumutului. Contractarea creditului de 200 milioane euro a fost suspendată.

Dumitru Vicol, strategic analist la o bancă din Londra, consideră că este necesară o renegociere a acordului privind creditul rusesc. Cât costă articolul 7.2 din acordul cu Rusia: explicațiile unui strategic analist de la Londra.

***

Banca Mondială a aprobat un împrumut în sumă de 52,5 milioane de euro, oferit Republicii Moldova pentru o operațiune de răspuns de urgență la COVID-19.

***

Ca răspuns la pandemia COVID-19, Guvernul a aprobat o serie de modificări la Bugetul de Stat pentru anul 2020, pe care urmează să le adopte și Parlamentul. Cazul Gemeni lasă 5 judecătorii fără sedii noi.

***

Afacerile mici sunt cele mai afectate de către criza economică, susțin economiștii solicitați de Mold-Street.com să comenteze situația creată de pandemia COVID-19.

Advertisement

Șansele de supraviețuire a antreprenorilor mici ca urmare a pandemiei.

***

Economia Republicii Moldova se va contracta cu aproape 3% în acest an, arată proiectul de rectificare bugetară, adoptat de către Guvernul Chicu. Dolarul va ajunge la 19 lei la finele anului: top 10 indicatori economici revizuiți de Guvern.

***

Prețul petrolului american a scăzut la un nivel nemaivăzut din istorie, mai mic chiar și de un dolar pentru un baril de West Texas Intermediate. De ce barilul de petrol american a ajuns să coste mai puțin de un dolar?

***

Proiectul Legii privind instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător prevede introducerea și aplicarea unei noi taxe – de portabilitate. O nouă scumpire: nouă taxă propusă de Guvern a provocat nemulțumirea giganților din telecomunicații.

***

Western Nis Епtеrprisе Fuпd s-a retras din capitalul Fincombank, vânzând pachetul de 13,03% de acțiuni al instituției. Tranzacția săptămânii: americanii de la WNISEF au vândut cota din capitalul Fincombank.

***

Ministerul Afacerilor Interne din Rusia anunță că Laundromatul rusesc a fost implicat și primarul de Bălți. Usatîi, Platon și Plahotniuc acuzați de ruși de implicare în Laundromat.

***

Primăria municipiului Chișinău a dat aviz negativ la cererea Avia Invest, depusă pentru obținerea certificatului de urbanism. Un nou scandal la Aeroportul Internațional Chișinău.

În Arbitrajul Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții de la New York, Avia Invest fa fi reprezentată de firma de avocatură Hillmont Partners. Bătălia pentru Aeroportul Chișinău ajunge în arbitraj internațional.

***
Teme:

Oportunitati