Moldova primește un credit de 52,5 milioane euro de la Banca Mondială pentru lupta cu pandemia

shadow
Sâmbătă, 25.04.2020 08:00   5900
Banca Mondială a aprobat un împrumut în sumă de 52,5 milioane de euro din resursele Asociației Internaționale pentru Dezvoltare (IDA), oferit Republicii Moldova pentru o operațiune de răspuns de urgență la COVID-19.

Proiectul va susține acțiuni eficiente și oportune de răspuns la pandemia COVID-19, prin consolidarea sistemelor naționale de asistență medicală și atenuarea riscurilor sociale.

În timp ce se axează pe îmbunătățirea capacității sectorului sănătății de prevenire și răspuns de urgență la COVID-19, proiectul va oferi, de asemenea, măsuri de protecție socială pentru cele mai sărace și vulnerabile categorii ale populației în vederea gestionării impactului imediat al pandemiei.

“Banca Mondială urgentează sprijinul acordat Moldovei și oamenilor din țară în contracararea răspândirii COVID-19. Finanțarea va consolida capacitatea țării de a detecta și monitoriza infecția și de a salva vieți. De asemenea, proiectul va oferi resurse pentru expansiunea acoperirii cu asistență socială a categoriilor sărace și vulnerabile”, menționează Anna Akhalkatsi, manager de țară pentru Moldova, Banca Mondială.

În contextul eforturilor de îmbunătățire a detectării și prevenirii răspândirii COVID-19, proiectul va procura consumabilele urgent necesare, inclusiv echipamente, consumabile de diagnosticare pentru laboratoarele naționale, echipamente de protecție personală, materiale de protecție împotriva infecțiilor pentru personalul din spitale și unități medicale primare, echipamente medicale, medicamente și consumabile pentru unitățile de terapie intensivă și ambulanțe.

Advertisement

Proiectul va instrui personalul medical în oferirea asistenței pentru COVID-19 și prevenirea infecției și va susține consolidarea capacității personalului medical de a oferi asistență critică.

Suplimentar, proiectul va dezvolta capacitatea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de a aborda provocări în cazul apariției focarelor de boli infecțioase și bolilor prevenibile de vaccinuri, precum și de a răspunde eficient la eventuale provocări similare.

În final dar nu și în ultim rând, proiectul va susține expansiunea programului Ajutor Social din Moldova,  precum și introducerea unor schimbări importante în designul programului. Schimbările se vor solda cu sprijin sporit pentru cele mai afectate grupuri, prioritate constituind familiile cu copii. Aceasta va determina în continuare consolidarea eficienței programului Ajutor Social în soluționarea provocărilor legate de COVID-19.

Beneficiarii proiectului vor fi persoanele deja infectate cu COVID-19, cetățenii supuși unui risc sporit, în special persoanele vârstnice și persoanele cu afecțiuni cronice, personalul medical și de urgență, furnizorii de servicii în centrele medicale și de testare, precum și agențiile de sănătate publică implicate în răspunsul la criză. 

Grupul Banca Mondială, una din cele mai mari surse de finanțare și cunoștințe pentru țările în curs de dezvoltare, întreprinde acțiuni ample și rapide pentru consolidarea reacției de răspuns la pandemie a țărilor în curs de dezvoltare. Noi sporim supravegherea bolii, îmbunătățim intervențiile în sectorul sănătății și ajutăm sectorul privat să continue să funcționeze și să păstreze locurile de muncă.

În Moldova, Grupul Banca Mondială este una dintre cele mai importante surse de asistență și finanțare externă.



Oportunitati