Magazinele nealimentare își vor relua activitatea începând cu 27 aprilie

shadow
Sâmbătă, 25.04.2020 06:58   1139
Magazinele nealimentare de toate tipurile cu excepția piețelor, inclusiv auto și a celor amplasate în centre comerciale sau Mall-uri își vor relua activitatea începând de luni, 27 aprilie 2020. Decizia a fost luată, vineri, 24 aprilie, în cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE).

Potrivit deciziei CSE, activitățile cu toate tipurile de mărfuri, prin unitățile comerciale specializate vor putea fi reluate cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru reducerea răspândirii infecției de COVID-19.

„Revenirea graduală la activitățile economice, care au fost suspendate odată cu instituirea Stării de Urgență este importantă atât pentru agenții economici, cât și pentru consumatori. Totodată, redeschiderea magazinelor în această perioadă implică și mai multă responsabilitate din partea antreprenorilor pentru protecția angajaților, dar și a cumpărătorilor. Trebuie să ne asigurăm că aceștia întreprind toate măsurile recomandate pentru a nu permite răspândirea infecției cu coronavirus”, susține ministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Railean.

Advertisement

Doar în municipiul Chișinău au fost înregistrate circa 30.000 de notificări de activitate comercială, inclusiv 17.172 în comerț, 1.938 în alimentație publică, 34 piețe, 6.120 prestări servicii și 4.661 notificări comerț ambulant.

Comisia a mai declarat zilele din perioada 27 aprilie - 30 aprilie 2020 zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar și instituțiile/autoritățile publice la autogestiune, cu excepția spitalelor, serviciilor de salvare, urgență și de asistență socială, poliției, serviciilor de securitate, BNM, ASP, CNAS, CNAM, dar și a instituțiilor de învățământ de toate nivelurile, care vor asigură desfășurarea procesului educațional la distanță.

Totodată, începând cu 27 aprilie 2020 se permite aflarea persoanelor în parcuri, în grupuri nu mai mari de 3 persoane, cu respectarea distanței sociale.

Pe de altă parte, Comisia a decis să introducă, începînd cu data de 25 aprilie 2020, ora 8:00, regimul de carantină în satul Cișmichioi și satul Etulia, raionul Vulcănești, după ce la fabrica de vinuri din Etulia a Vinăriei Bostavan s-au depistat numeroase cazuri de infectare cu Covid-19.Oportunitati