Cât costă articolul 7.2 din acordul cu Rusia. Explicațiile unui strategic analist de la Londra

shadow
Vineri, 24.04.2020 11:03   3328
Dumitru Vicol, strategic analist la o bancă din Londra consideră că dobânda la creditul acordat de Rusia nu este mai mare decât în cazul altor credite, dar susține că este necesară o renegociere a Acordului de credit pentru a exclude punctul 7.2, cel mai contestat.

UPDATE 13.00 Într-o postare pe pagina sa, Dumitru Vicol face o scurtă analiză a condițiilor de contractare de credite în condițiile actuale și cât de ieftin se poate împrumuta acum Republica Moldova.

Comparația dobânzilor

"Nimeni nu dă bani gratis, în special în timpul crizei. S-a comparat dobânda Valorilor Mobiliare de Stat (VMS) la 22% în lei pe un an-doi cu dobânda FMI de 1.5% în dolari pe 5 ani cu eurobond-ul albanez la 2.7% în euro la 5 ani cu creditul rusesc la 2% în euro la 10 ani. Toate astea sunt cam incomparabile.

Dobânda are mari 2 componente: costul de împrumut și riscul creditului.

Singurul împrumut real care este comparativ e acel românesc din 2015. Ni s-a acordat un împrumut la 1.54% în eur în vara anului 2016. La momentul agreării în octombrie 2015 costul de împrumut la 5 ani în euro pentru România era în jur de 1.2%, iar când a fost transferat în august 2016 costul era de 0.5%. Respectiv, România ne-a dat un împrumut la 1.5% pe 5 ani când costul său inițial era de 1.2%, iar cel în realitate era de 0.5% pentru că exista un risc al creditului de aproximativ 0.3-1%. Costul României pe 10 ani în vara anului 2016 era vreo 2%, deci un credit comparabil cu cel rusesc pe 10 ani, România teoretic avea să-l ofere la 2.3-3%.

Penalitățile aveau cea mai mare valoare dintre i) 2% peste dobândă (adică 3.5%) sau ii) euribor + 3% (2.7% că euribor în vara anului 2016 era -0.3%) Costul României pe 10 ani în euro acum e la 3%, respectiv, un potențial credit de la Românie la moment ar trebui să fie vreo 3.3-4% în eur pe 10 ani.

FMI-ul ne acordă un împrumut pe 5 ani la 1.5% în USD și un comision unic de 0.5%.

Advertisement

Asta ar fi echivalentul la 1.6% în USD pe 5 ani. Deși nu e adevărat, cred că putem presupune că costul teoretic de împrumut al FMI-ului este ca cel al Statelor Unite (cred că Statele Unite sunt mai riscante). La moment, randamentul hârtiei de valoare de stat americane este 0.35% pe 5 ani. Teoretic, costul FMI-ul e de 0.35%, iar nouă ne dă împrumut la 1.5%, adică riscul de țară în USD din perspectiva FMI-ului este de 1.15%.

Randamentul hârtiei de valoare de stat germane pe 5 ani la moment e de -0.65%. Asta ar da aproximativ de înteles că echivalentul împrumutului FMI la 1.6% în dolari (inclusiv comisionul), ar fi echivalentul la în jur de 0.6% în euro pe 5 ani. Respectiv, un credit teoretic de la FMI în eur la 10 ani ar fi la 1-1.1%.

Costul de împrumut la Rusiei în euro la 5 ani este în jur de 1.6%. La 10 ani ar fi aproximativ la 2.3% în euro. În principiu, costul Rusiei este de  2.3%, însă dobânda creditului în acord e de 2%. În plus, riscul de țară conform împrumutului românesc era de 0.7% în euro în 2016 și acum e de vreo 1.15% în USD confrom FMI-ului.

Riscul de țară al Moldovei din perspectiva Rusiei

Ar fi echitabil de estimat că riscul de țară a Moldovei din perspectiva Rusiei e de 1% pragmatic vorbind, iar dacă se mai iau în considerație și riscurile politice similare ca cele din Ucraina probabil că mai mult.

În concluzie, dobânda reală a creditului din partea Rusiei ar trebui să fie în jur de 3-3.5%. Punctul 7.2 este un fel garanție că Moldova va fi un bun plătitor și nu va acționa ca Ucraina, iar costul acestei garanții e de vreo 1.5%. Aș evita speculațiile politice aberante auzite în ultimele zile. 

Între 7.2 din acord și o dobândă mai mare de 1.5% a creditului rusesc, eu prefer ultima. O renegociere a creditului rusesc la 3.5% pe 10 ani în EUR, însă fără 7.2 poate fi o soluție.

Poate ne vom învăța minte că bani gratis nu există și ca să devenim independenți față de toți (inclusiv FMI, comisia europeană, Rusia etc), trebuie să ne împrumutăm independent de pe piețele financiare deși mai scump", afirmă Dumitru Vicol.

Menționăm că cea mai contestată prevedere din Acordul dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de state de 200 milioane euro este în articolul 7.2.

Acesta prevede că statul moldovenesc ar putea fi nevoit să achite și datoriile consolidate la credite acordate de băncile rusești unor companii și care sunt garantate de stat.

Pentru excluderea interpretărilor și riscurilor, Partidul Democrat a propus un amendament la Acord, votat în cadrul ședinței Parlamentului din 23 aprilie, prin care Acordul se completează cu prevederea că articolul 7.2 se aplică doar relațiilor de creditare care apar între debitorii moldoveni și creditorii ruși doar după intrarea în vigoare a acestui Acord.

Totodată a fost inclusă și condiția că Guvernul Republicii Moldova acordă dreptul companiilor autohtone să obțină împrumuturi de la creditorii ruși sub garanția Guvernului Federației Ruse, numai în baza unei hotărâri a Parlamentului Republicii Moldova.

Aminitim că pe 23 aprilie, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 milioane de euro urma a fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 milioane de euro, cu rata dobânzii de 2% anual.Oportunitati