Cine a negociat şi semnat acordul prin care Rusia ne acordă un credit de 200 milioane euro

shadow
Duminică, 26.04.2020 09:00   2196
Controversatul Acord dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat în valoare de 200 milioane de euro a generat numeroase dezbateri și speculații legate de clauzele incluse dar şi alte aspecte.

Una dintre acestea este referitor la cine au fost persoanele care au negociat un astfel de acord și dacă a existat în realitate o astfel de negociere.

Cine a negociat

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), "Acordul a fost negociat şi încheiat în conformitate cu prevederile Legii nr.419/2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat, unde este prevăzut că Guvernul, în persoana Ministerului Finanţelor, este autorizat să contracteze împrumuturi de stat, interne şi externe, în monedă naţională sau în orice valută străină".

"Respectiv, iniţierea negocierilor, negocierea şi semnarea acestui Acord s-au desfăşurat în conformitate cu Legea menţionată şi Hotărîrea Guvernului nr.1136/2007 cu privire la unele măsuri de executare a Legii nr.419-XVI din 22 decembrie 2006 cu privire la datoria sectorului public, garanţiile de stat şi recreditarea de stat", se arată într-o precizare de presă emisă de MAEIE.

Citiţi şi:

Cât costă articolul 7.2 din acordul cu Rusia. Explicațiile unui strategic analist de la Londra

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că Guvernul prin Hotărîrea 169 din 13 martie 2020 a aprobat inițierea negocierilor, precum şi a aprobat semnarea lui.

Aici menţionăm că la acea şedinţă a executivului s-a examinat şi aprobat doar această hotărâre, iar peste trei zile, pe 16 martie, în Guvernul Chicu au fost numiți patru miniștri noi și un vicepremier din partea Partidului Democrat, inclusiv un nou ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene - Oleg Ţulea.

Deocamdată autoritățile nu au făcut publice numele persoanelor ce au fost împuternicite să negocieze, dar este de așteptat că în cadrul examinării de către Curtea Consitituțională a sesizării depuse de deputatul Serghei Sîrbu, să apară mai multe informații în acest sens.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Proprietari și manageri   Comerț extern și datoriile   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati