Controversata lege privind contractarea creditului de 200 milioane euro din Rusia a fost suspendată

shadow
Joi, 23.04.2020 19:42   725
Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

"Prin Decizia nr. 41 din 23 aprilie 2020, Curtea Constituțională a admis cererea domnului Serghei Sîrbu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, privind suspendarea acțiunii actelor contestate și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat, până la examinarea în fond a sesizării", se arată în comunicatul Curţii Constituţionale.

Potrivit deciziei, "Curtea consideră necesară suspendarea acțiunii legii, inclusiv procedura de intrare în vigoare a acesteia, prin prisma articolului 25/1 alin.(2) pct.1) lit.e) („principiile fundamentale privind proprietatea”) din Legea nr.

Advertisement

317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională și a articolului 7/1 alin.(2) pct.1) lit.e) din Codul jurisdicției constituționale nr. 502 din 16 iunie 1995. În eventualitatea în care se vor confirma afirmațiile autorului sesizării privind încălcarea articolelor 1, 2, 126 și 129 din Constituție, ar putea fi afectată, la prima vedere, principiile fundamentale privind proprietatea".

"De asemenea, necesitatea suspendării acțiunii Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 se justifică prin faptul că după intrarea în vigoare a Acordului internațional ratificat de Parlament prin Legea menționată mai sus, verificarea constituționalității acestuia nu va fi posibilă", se arată în decizia Curţii.

Decizia a fost luată în condiţiile în care joi, 23 aprilie 2020, judecătorii Curţii Constituţionale au ales în calitate de preşedinte pe Domnica Manole (HCC nr. Ag-5 din 23 aprilie 2020), pe un termen de 3 ani, în urma destituirii lui Vladimir Țurcan din funcția respectivă.

Aminitim că tot pe 23 aprilie Parlamentul a ratificat, în ședința plenară, Acordul cu Guvernul Federației Ruse, prin care Republica Moldova va primi un împrumut financiar de stat în sumă de 200 milioane de euro.

Împrumutul urma să fie folosit de Guvern pentru finanțarea necesităților bugetului de stat, inclusiv pentru implementarea proiectelor investiționale.

Potrivit prevederilor Acordului, suma de 200 milioane de euro urma a fi debursată pe parcursul anului 2020, în două tranșe, fiecare a câte 100 milioane de euro, cu rata dobânzii de 2% anual.Oportunitati