Bătălia pentru Aeroportul Chișinău ajunge în arbitraj internațional

shadow
Vineri, 24.04.2020 07:24   699
Compania Avia Invest anunță încheierea unui acord cu firma de avocatură internațională Hillmont Partners pentru protejarea drepturilor și intereselor legitime ale Avia Invest în relațiile cu Guvernul Republicii Moldova în cadrul Arbitrajului Internațional pentru Soluționarea Disputelor de Investiții de la New York.

Potrivit Avia Invest, biroul de avocatură va analiza informațiile juridice și economice cu implicarea experților și a companiilor (inclusiv cele specializate în business intelligence și investigații economice), precum și va reprezenta Avia Invest în arbitrajul internațional.

Citiți și:

Naționalizarea Aeroportului se amână! Cum judecătorii sabotează dosarul Avia Invest

Avia Invest intenționează să demonstreze că acțiunile Guvernului Republicii Moldova cu privire la concesionar nu respectă condițiile și obligațiile din acordul de concesiune, încalcă diverse convenții internaționale și dreptul internațional în general.

"Practica litigiilor privind investițiile internaționale arată că încălcarea unilaterală a obligațiilor contractuale de către guverne în raport cu investitorii este interpretată din punctul de vedere al dreptului internațional exclusiv în favoarea investitorilor și Guvernul Republicii Moldova riscă astfel să producă daune economice substanțiale țării", spune concesionara aeroportului.

Advertisement

Totodată, compania susține că deși este grav afectată de pandemia de Covid-19, "nu va ceda sub nici o formă la șantajul politic aplicat de autoritățile Republicii Moldova".

De notat că anterior autoritățile au inițiat o serie de proceduri în instanțele naționale, doar că acestea deocamdată nu au dat careva rezultate.

Astfel anul trecut, timp de câteva luni, cererea Agenției Proprietății Publice (APP), prin care s-a solicitat judecătorilor recunoașterea nulității contractului din 30 august 2013 de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, așa și nu a fost pusă pe rol fiind „plimbată” prin instanțe, care își declinau competența.

În consecință, la finele lunii martie 2020, APP a inițiat o nouă cauză contra Avia Invest privind recuperarea prejudiciului. Dosarul, însă, încă nu a fost pus pe rol.

Totodată, pe 12 februarie 2020, Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC) a solicitat concesionarului Aeroportului, Avia Invest, prezentarea bazei de cost a tarifelor pentru serviciile aeroportuare pentru anul 2020.

Aminitim că auditorii Curții de Conturi au depistat că Avia Invest SRL a cheltuit sute de milioane lei pentru sponsorizări și achiziții de lux, inclusiv a plătit aproape jumătate de milion de euro pentru cumpărarea unui automobil Audi blindat.

Totodată, auditul Curții de Conturi raportează restanțe mari la capitolul investiții în infrastructură, scheme și achiziții fără rost la aeroport.

Urmăriți mai jos un reportaj video despre tam-tam-ul în jurul acestui obiectiv, care poate fi urmărit și pe canalul nostru Youtube.Oportunitati