Un nou scandal la Aeroportul Internațional Chișinău

shadow
Miercuri, 22.04.2020 11:16   1519
Compania Avia Invest nu poate începe proiectarea și construcţia noului terminal de pasageri, planificate în anul curent. Aceasta pentru că Primăria municipiului Chişinău a dat aviz negativ la cererea depusă de Avia Invest pentru obţinerea certificatului de urbanism pentru proiectarea noii construcţii.

Avia Invest consideră nefondat şi lipsit de temei legal refuzul autorităţilor municipale în vederea obţinerii certificatului de urbanism, necesar pentru iniţierea proiectării şi construcției noului Terminal.

Toate documentele necesare şi schiţa noii construcţii au fost depuse de către Avia Invest la Direcţia generală arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Municipiului Chişinău la 28 ianuarie.

"Decizia municipalităţii de a da aviz negativ solicitării concesionarului privind construcţia noului terminal nu face altceva decât să completeze şirul de presiuni, inclusiv politice, cărora este supusă compania Avia Invest în ultimul an. Regretăm și faptul că prin astfel de decizii autoritățile lipsesc oamenii de mii de locuri de muncă", se arată într-un comunicat al Avia Invest SRL.

Cu toate acestea, administraţia aeroportului spune că mizează în continuare pe susţinerea şi deschiderea autorităţilor în realizarea acestui proiect unic pentru Republica Moldova. Succesul unui parteniat public-privat poate fi atins doar printr-o colaborare onestă şi corectă din ambele părţi.

Pe de altă parte viceprimarul de Chişinău, Ilie Ceban, susține că Avia Invest nu a obţinut un aviz din partea Agenţiei Proprietăţi Publice pentru construcţia noului terminal.

Advertisement

"Totodată, o parte din terenul unde urmează să fie construit terminalul aparţine Primăriei Municipiului Chişinău, iar concesionarul nu a prezentat actele care să demonstreze că şi-a atribuit legal acest teren, fie prin cumpărarea acestuia, fie prin arendare. Dacă aceste condiţii vor fi îndeplinite, primăria Chişinău îşi va revizui decizia", a declarat Ilie Ceban, pentru Publika TV.

Construcţia noului terminal cu o suprafață de până la 32.000 de metri pătrați ar putea deservi anual 4,2 milioane de pasageri, cu posibilitatea de extindere în prima etapă până la 4,5 milioane de pasageri. Potrivit proiectului, elaborat timp de doi ani de un grup de arhitecţi, noul terminal al Aeroportului va fi construit alături aerogără. Acesta, la rândul său, ar putea fi utilizat pe viitor pentru zboruri low cost.

Aminitim că, pe 23 decembrie 2019, s-a anunțat că afaceristul rus Andrey Goncharenko a devenit, oficial, beneficiar al companiei Komaksavia Airport Invest Ltd din Cipru, care deține din anul 2016 - 95% din Avia Invest SRL. Ultima a concesionat pe 30 august 2013 Aeroportul Internațional Chișinău pentru o perioadă de 49 de ani.

Ulterior, acesta a anunțat un plan de investiții de 200 de milioane de euro, care ar urma să fie alocate din surse private.

O anchetă Rise Moldova a scos la iveală, însă, conexiunile noului beneficiar al Aeroportului Chișinău cu fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc și afaceri din Moldova.

O altă conexiune a afaceristului rus duce la Air Moldova, compania aeriană de stat privatizată, în octombrie 2018, în regim de urgență și în condiții suspecte, de Guvernul democratului Pavel Filip.

Şi auditori Curții de Conturi au depistat că Avia Invest SRL a cheltuit sute de milioane lei pentru sponsorizări și achiziții de lux, inclusiv a plătit aproape jumătate de milion de euro pentru cumpărarea unui automobil Audi blindat.

Totodată, auditul Curții de Conturi raportează restanțe mari la capitolul investiții în infrastructură, scheme și achiziții fără rost la aeroport.

Urmăriți mai jos un reportaj video despre tam-tam-ul în jurul acestui obiectiv, care poate fi urmărit și pe canalul nostru Youtube.Oportunitati