Compania unui miliard chinez este producătorul ce va furniza Moldovei testele pentru COVID-19

shadow
Sâmbătă, 18.04.2020 13:54   1419
BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong, parte a grupului chinez BGI Group, ar urma să pună la dispoziția autorităților Republicii Moldova 1.600 de seturi care conțin 80.000 de teste pentru COVID-19.

Deși contractul a fost semnat încă la începutul lunii aprilie, testele încă nu au ajuns în țară, potrivit unei anchete RISE Moldova. Autoritățile promit că le vom avea în laboratoare până la sfârșitul acestei săptămâni.

Pe 4 aprilie 2020, Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate (CAPCS) a semnat un contract în valoare de 1,92 milioane de dolari, pentru achiziționarea testelor folosite la depistarea COVID-19. 

Bani provin din trei fonduri administrate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM): de dezvoltare – 20 milioane lei; fondul de rezervă – 10 milioane lei și fondul măsurilor de profilaxie – 5,7 milioane lei. Mai exact, banii provin din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, achitate de cetățeni și companii, dar și din transferuri directe din bugetul de stat.

Decizia de achiziționare a testelor a fost luată pe 3 aprilie 2020, de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a Republicii Moldova, care a obligat CNAM să asigure finanțarea, inclusiv în avans, în mărime de 35,7 milioane de lei pentru achiziționarea, în regim de urgență, a testelor pentru depistarea infecției cu COVID-19. 

Potrivit condițiilor contractului, BGI Health (HK) Co, Ltd urmează să ofere 1.600 de seturi care conțin 80.000 de teste.

Advertisement

Prețul unui set este de 900 de dolari, iar în fiecare set sunt 50 de teste pentru detectarea virusului (denumirea oficială – Real-time fluorescent RT-PCR kit for detecting 2019-nCoV). Respectiv, costul unui test este de 18 dolari, sau aproximativ 320 de lei.

În afară de teste, au mai fost achiziționate 1.600 de seturi de extracție – RNA extraction kit și 1.600 de seturi de prelevare pentru colectarea, transportul și depozitarea biospecimenului – sampling kit.

BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong, compania selectată să livreze testele, a fost fondată în anul 2013 și are ca asociat firma Shenzhen Huada Gene Technology Co., Ltd, cunoscută și sub denumirea de BGI Genomics.

Companiile fac parte din grupul BGI, co-fondat și condus de geneticianul chinez Wang Jian. Potrivit Forbes, Wang are o avere estimată la 1,1 miliarde de dolari.

BGI este una dintre primele companii din lume care au dezvoltat teste pentru depistarea COVID-19 și, deja la finele lunii ianuarie 2020, autoritățile medicale din China au aprobat seturile produse de această firmă.

Deja în martie, compania chineză a trecut și aprobările autorităților din SUA, obținând EUA (Emergency Use Authorization), cu specificarea că utilizarea testului este limitată la laboratoarele autorizate.

Doar că, de la începutul pandemiei și până în prezent, în lume există câteva zeci de producători care oferă teste pentru depistarea infectării cu COVID-19.

Potrivit RISE Moldova, autoritățile nu au oferit explicații a modului cum a fost selectată compania ce va furniza testele.Oportunitati