Vin banii de la FMI

shadow
Sâmbătă, 18.04.2020 10:01   616
Consiliul de directori al Fondului Monetar Internațional a aprobat alocarea unui credit de urgență pentru Republica Moldova în valoare de circa 235 de milioane de dolari.

„Aprobarea cererii Moldovei va pune la dispoziția autorităților 235 milioane dolari pentru a răspunde nevoilor urgente ale balanței de plată care decurg din pandemia COVID-19, va ajuta la catalizarea sprijinului partenerilor în dezvoltare și va răspunde nevoilor iminente ale sistemului de sănătate”, se arată într-un comunicat al FMI.

Astfel, a fost aprobată o plată în cadrul Facilității de Credit Rapid (RCF) echivalentă cu 57,5 ​​milioane DST (aproximativ 78,4 milioane dolari) și o achiziție în cadrul Instrumentului de finanțare rapidă (RFI) echivalent la 115 milioane DST (aproximativ 156,7 milioane dolari) pentru a satisface nevoile urgente ale balanței de plată din Moldova provenite din pandemia COVID-19.

Instituția financiară internațională susține că pandemia de COVID-19 a provocat perturbări importante în economia Moldovei, iar perspectivele macroeconomice s-au deteriorat brusc, dând naștere la un decalaj urgent al balanței de plăți estimat la aproximativ 830 milioane dolari.

Advertisement

„Impactul economic al pandemiei COVID-19 rămâne extrem de incert, cu riscuri puternice... Sprijinul FMI va ajuta la finanțarea măsurilor de stabilizare a sănătății și a macroeconomiei, va cataliza sprijinul donatorilor și va crește încrederea în Moldova”, se menționează în comunicatul Fondului.

Pe de altă parte, FMI apreciază pozitiv măsurile luate de autorități.

„În timp ce riscurile s-au intensificat, datoria publică rămâne durabilă, cu risc redus de suferință. Dincolo de răspunsul imediat, autoritățile și-au consolidat angajamentul de a se angaja într-un acord axat pe guvernare cu Fondul în următoarele luni. FMI este pregătit să sprijine Moldova în soluționarea provocărilor politice imediate și pe termen mediu”, a declarat Mitsuhiro Furusawa, director general adjunct și președinte interimar al Fondului.

„Împreună cu mijloacele din creditul oferit de Federația Rusă, împrumutul de la FMI ne va permite să finanțăm peste jumătate din deficitul bugetar în acest an”, menționează premierul Ion Chicu într-o postare pe Facebook.

Premierul a mai menționat că autoritățile așteaptă ca Uniunea Europeana să decidă asupra alocării asistenței macro-financiare pentru Republica Moldova. În acest sens premierul a semnat o scrisoare către Comisia Europeană.Oportunitati