Fabricile din Moldova ale Draexlmaier, Sumitomo, Gebauer, Fujikura își vor relua treptat activitatea

shadow
Sâmbătă, 18.04.2020 08:44   3029
Începând de săptămâna viitoare, companii precum Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller, Fujikura etc., ce activează în Zonelor Economice Libere (ZEL) din Moldova, își vor relua treptat activitatea, până vor reveni la deplina capacitate de lucru.

În contextul pandemiei de COVID-19, companiile rezidente în ZEL din Moldova și-au redus activitatea parțial ori total, potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Peste 90% din angajați nu activează

Astfel, administrația ZEL Ungheni a menționat că din 42 rezidenți la moment activează 10 rezidenți, 25 rezidenți și-au sistat activitatea total, iar 7 și-au sistat activitatea parțial. Prin urmare, din numărul total de angajați de circa 2.930 activează 180 angajați.

ZEL Expo-Business Chisinău, a raportat că din numărul total de 51 rezidenți, continuă să activeze 13, iar 38 de companii și-au sistat activitatea total sau parțial. Rezidentul Fujikura Automotive preconizează să-și relanseze activitatea din 21 aprilie 2020.

La ZEL Bălți, din numărul total de 11 400 locuri de muncă, 92% și-au sistat activitatea temporar, angajații fiind în șomaj tehnic.

Începând de săptămâna viitoare, companiile Draexlmaier, Sumitomo Electric Bordnetze SE, Gebauer&Griller își vor relua treptat activitatea, până vor reveni la deplina capacitate de lucru, a anunțat administrația ZEL Bălți.

Reprezentanții ZAL Vulcănești, ZAL Taraclia și ZAL Otaci au spus că circa 35% din rezidenții lor continuă să activeze, la locul de muncă fiind prezenți 20% din muncitori.

Advertisement

La ZAL Tvardița, activează la capacitate maximă toți cei 5 rezidenți. Aceste ZEL sunt, însă, mici.

Insuficiență de materie primă

Potrivit MEI, principalele motive de sistare parțială a activității în cadrul ZEL-urilor, invocate de administratori, sunt insuficiența materiei prime din cauza încetării activității furnizorilor internaționali și lipsa comenzilor din partea concernelor internaționale din sectorul automotive.

De asemenea, printre alte motive au fost menționate scăderea bruscă a cererii la produsele finite pe piețele de desfacere, măsurile de protecție, precum și incapacitatea de plată.

„Companiile mari, în special cele din sectorul automotive, sunt dependente de riscurile externe, de activitatea furnizorilor și partenerilor. Sperăm că în următoarele luni marile industrii își vor reporni motoarele și companiile noastre vor reveni la activitate. Până atunci, însă, trebuie să ne protejăm angajații, pentru că ei vor fi cei care vor asigura funcționarea întreprinderilor”, a afirmat Ministrul Economiei și Infrastructurii Sergiu Railean.

Cu privire la insuficiența lichidităților cu care se confruntă companiile din ZEL-uri, ministrul a făcut referire la liniile de creditare preferențiale oferite din resurse externe, care vor fi puse la dispoziție prin băncile comerciale și programele Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întrepriderilor Mici și Mijlocii.

Oaze de investiții și producție

În ultima perioadă se atestă o extindere a ZEL prin intermediul așa-ziselor subzone. Astfel, deși ca număr ZEL-urile au rămas aceleași - 7, numărul locațiilor s-a extins cu 15 și a ajuns la 34.

Unul din indicatorii care plasează ZEL în frunte sunt investițiile, care au ajuns la circa jumătate de miliard de dolari, iar ponderea investițiilor ZEL în cadrul investițiilor totale pe economie a atins cota de 20%. De exemplu, în 2018 valoarea totală a vânzărilor a depășit 11,5 miliarde lei, dintre care peste 10 miliarde de lei a fost producție industrială.

Datele pentru 2019 relevă că fabricarea de piese pentru autovehicule și motoare, concentrată în special în ZEL a fost ramura principală care a contribuit la creșterea sectorului industrial. Ocupând o cotă de 3,5% în total industrie, această ramură a înregistrat o majorare de circa 30%, asigurând circa 70% din creșterea sectorului.



Oportunitati