Pentru a face față crizei Guvernul va contracta credite de miliarde. Cel mai mare vine de la FMI

shadow
Vineri, 17.04.2020 12:45   598
În urma rectificării bugetare operate de către Guvern, deficitul bugetului de stat pentru 2020 va ajunge la circa 16 miliarde lei, cu 8,6 miliarde lei mai mult decât s-a planificat și va ajunge la 7,5% din PIB.

Cea mai mare parte a deficitului ar urma să fie finanțată din surse externe. Potrivit Ministerului Finanțelor, valoarea împrumuturilor externe ar urma să urce la 14,25 miliarde lei, cu aproape 8 miliarde lei mai mult decât era planificat pentru acest an.

Astfel, pentru compensarea deficitului bugetar Guvernul va folosi resurse identificate în urma negocierilor cu partenerii Republicii Moldova, dar și din surse locale.

Cea mai mare sumă urmează a fi împrumutul de urgență acordat de Fondul Monetar Internațional - 4,42 miliarde lei (234 milioane de dolari). Nu este deocamdată clar în ce condiții.

Urmează creditul de 200 milioane euro sau 4,16 miliarde lei, oferit de Federația Rusă. Aici dobânda anunțată era de 2% anual, cu o perioadă de rambursare de 10 ani.

Advertisement

La fel, Guvernul va emite valori mobiliare de stat în sumă de 4 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât a fost planificat inițial pentru 2020.

Sunt estimate venituri de 700 milioane lei și din privatizarea activelor publice. Astfel, premierul Ion Chicu a declarat că în următoarea perioadă vor fi scoase la privatizare și unele terenuri din Chișinău, proprietate a statului.

Un împrumut de 454 milioane lei (24 milioane de dolari) va veni din partea Băncii Mondiale.

Totodată, Guvernul discută un suport macrofinanciar de 624 milioane de lei din partea Uniunii Europene. UE a anunțat deja un program de susținere a Republicii Moldova și a altor state din Parteneriatul Estic.

La compensarea deficitului bugetar e direcționată și tranșa de 208 milioane lei, primită de la FMI în cadrul programului încheiat în martie 2020.

Anterior, șeful statului Igor Dodon anunța că China și-a exprimat disponibilitatea de a susține Moldova în compensarea pierderilor economice suportate în urma crizei COVID-19. Potrivit președintelui, guvernul chinez ar fi gata să aloce un credit de câteva sute de milioane de dolari.

Proiectul privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, care conține o serie de rectificări și completări necesare în condițiile pandemiei de Covid-19, urmează a fi aprobat de Parlament.Oportunitati