Buget de stat anticriză. Veniturile scad cu 6,3 miliarde, iar deficitul crește cu 8,6 miliarde lei

shadow
Vineri, 17.04.2020 07:32   1635
Ministerul Finanțelor a elaborat un proiect privind modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020, care conține o serie de rectificări și completări necesare în condițiile pandemiei de Covid-19. Acesta a fost aprobat deja de Guvern în ședința de vineri. 17 aprilie.

UPDATE 18.04.2020 Documentul nu era însoțit inițial și de o notă informativă cu argumentarea acestor ajustări de venituri și cheltuieli.

Mold-street.com a sintetizat principalele modificări la legea bugetului de stat pentru 2020 ce urmează a fi adoptate de Guvern și apoi de Parlament.

Veniturile vor scădea cu 6,34 miliarde lei

Astfel, Bugetul de stat pentru anul 2020 ar urma să aibă venituri de 37,8 miliarde lei, în scădere cu circa 6,34 miliarde lei, față de prevederile în vigoare.

Sursa: calcule Mold-Street.com în baza datelor Ministerului Finanțelor

Veniturile din impozite și taxe ar urma să scadă cu aproape 5,9 miliarde lei. De exemplu, veniturile din impozitul pe venitul persoanelor fizice ar urma să scadă cu peste 150 milioane lei, iar cel din impozitul pe venitul persoanelor juridice – cu peste 1,2 miliarde lei.

Şi încasările din TVA se vor reduce cu 15%, până la 19,3 miliarde lei, cele din accize  cu 11%, iar cele din granturi ale organizațiilor internaționale – cu peste 600 milioane lei.

Fără bani din Rusia și Belarus, pentru drumuri

Pe de altă parte, cheltuielile planificate urmează să crească cu circa 2,2 miliarde lei, până la 53,77 miliarde lei, în special la capitolul investiții capitale în active materiale în curs de execuție. 

Sursa: calcule Mold-Street.com în baza datelor Ministerului Finanțelor

De exemplu, pentru dezvoltarea și modernizarea instituțiilor în domeniul ocrotirii sănătății alocațiile se vor majora cu peste un miliard de lei.

Advertisement

Şi alocațiile pentru protecția socială a persoanelor în situații de risc ar urma să fie majorate cu circa 5%.

În schimb, alocațiile pentru multe instituții de stat se vor diminua în medie cu circa 10%, inclusiv cele pentru finanțarea unor proiecte anterior declarate primordiale, precum dezvoltarea drumurilor sau a rețelelor electrice.

Astfel, în urma negocierilor cu Federația Rusă pe marginea acordului de împrumut au fost schimbată sursa de reflectare în bugetul de stat de la proiectele finanțate din surse externe (cum este în bugetul aprobat) la componenta cheltuielilor generale.

Programul va fi implementat prin intermediul Ministerului Economiei și Infrastructurii, iar suma totala a acestuia constituie 1.375 milioane lei, susține Ministerul Finanțelor.

Deficit finanțat din împrumuturi externe

În consecință, deficitul bugetului de stat pentru 2020 va ajunge la circa 16 miliarde lei, cu 8,6 miliarde lei mai mult decât s-a planificat.

Acest salt al deficitului bugetar este logic, în condițiile în care autoritățile au de făcut față crizei social-economice provocate de coronavirus și trebuie să întreprindă măsuri pentru a susține populația și businessul.

Cea mai mare parte a deficitului ar urma să fie finanțată din surse externe. Potrivit Ministerului Finanțelor, valoarea împrumuturilor externe ar urma să urce la 14,25 miliarde lei, cu aproape 8 miliarde lei mai mult decât era planificat pentru acest an.

Astfel pentru compensarea deficitului bugetar Guvernul va folosi resurse identificate în negocierile cu partenerii Republicii Moldova precum împrumutul de urgență acordat de FMI - 4,42 miliarde lei, creditul oferit de Federația Rusă - 4,16 miliarde lei, emiterea valorilor mobiliare de stat în sumă de 4 miliarde de lei, cu 2 miliarde mai mult decât a fost planificat inițial pentru 2020, împrumutul de 454 milioane lei din partea Băncii Mondiale. Sunt estimate venituri de 700 milioane lei și din privatizarea activelor publice.

Guvernul discută un suport macrofinanciar de 624 milioane de lei din partea Uniunii Europene. La compensarea deficitului bugetar e direcționată și tranșa de 208 milioane lei primită de la FMI în cadrul programului încheiat în Martie 2020. În plus Executivul discută un împrumut de urgență cu Uniunea Europeană

Premierul Ion Chicu a anunțat la postul de televiziune NTV că resursele financiare ale Republicii Moldova sunt la limită, ca urmare a reducerii veniturilor la bugetul de stat, iar speranța este pusă într-un credit de 4 miliarde de lei din partea Fondului Monetar Internațional.

Anterior, au fost elaborate și prezentate o serie de rectificări a Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală (FAOAM) și a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat (BASS) pe anul 2020.

Menționăm că opoziția a criticat faptul că Guvernul nu a elaborat mai operativ modificări în legea bugetului de stat, pentru a redistribui cheltuielile și a aloca fondurile necesare pentru combaterea efectelor crizei provocate de epidemie.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati