Reacția Moldovagaz la constatările ANRE: Sunt nefondate

shadow
Miercuri, 15.04.2020 16:00   419
Moldovagaz respinge ca fiind nefondate constatările Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, enunțate în Hotărârea privind rezultatele controlului planificat, realizat la întreprindere pentru perioada anilor 2016-2018 și își rezervă dreptul s-o conteste în instanța de judecată.

"Moldovagaz nu va efectua recalculul valorii gazelor naturale livrate către consumatorii noncasnici în perioada 01.01.2018-16.03.2018 în sumă de 282,29 milioane de lei, deoarece tarifele și prețurile reglementate la gazele naturale nu au caracter retroactiv", potrivit unui comunicat al întreprinderii moldo-ruse.

În plus, compania precizează că acest subiect este în prezent disputat în instanța judecătorească a Republicii Moldova.

Cât despre suma de 109,36 milioane lei, care s-a format în urma stingerii obligației deservirii datoriei externe, prevăzută anterior de bugetul de stat, aceasta "nu poate fi calificată drept devieri tarifare pentru că obligațiunile de plată ale unor consumatori noncasnici nu au fost onorate, prin urmare datoriile menționate nu au fost stinse integral".

Totodată, compania susține că cheltuielile pentru implementarea noului sistem de prelucrare și evidență a livrărilor și a consumatorilor de gaze naturale în sumă de 3,56 milioane lei au fost absolut întemeiate și necesare.

"ANRE a apreciat tendențios lucrările și nu a verificat suficient prețurile pieței la momentul comandării lor. Sistemul informațional a demonstrat eficientizarea resurselor umane și financiare ale furnizorului", susține Moldovagaz.

Advertisement

"Conform Metodologiei de calculare și aplicare a tarifelor reglementate la gazele naturale, fondul de rulment se determină în baza regimului de facturare-achitare și nu în funcție de veniturile suplimentare obținute de întreprindere. Dat fiind faptul ca dobânda de la depozitarea la vedere a mijloacelor bănești nu poate fi tratată drept venit sigur și constant (în condițiile în care variază în funcție de rata dobânzii și a soldului disponibil), iar generarea acesteia este determinată exclusiv în perioada ulterior achitării de către consumatori a facturilor, necesitatea de a dispune de mijloace bănești în perioada dintre facturare și achitare rămâne actuală", mai scrie în comunicatul Moldovagaz.

Totodată Vadim Ceban, președintele companiei, susține într-o postare pe pagina sa că "se creează impresia (și nu doar a mea), că aceasta are la bază tratarea unilaterală a cadrului normativ în vigoare, care nu ține cont de situația reala și efectele posibile pentru ramura energetică a țării în general".

"În acest context, decizia respectivă a ANRE trezește mai multe întrebări decât oferă răspunsuri", afirmă șeful Modlovagaz.

Aminitim că ANRE a publicat ieri o decizie, prin care obligă Moldovagaz să facă un recalcul al facturilor pentrru consumatorii noncasnici (companii, instituții) emise în primele trei luni ale anului 2018, până la adoptarea de către Agenție a unor noi tarife la gaze. 

"De facto, a fost realizat recalculul doar pentru consumatorii casnici. În același timp, în evidența contabilă a fost reflectat un provizion „privind recalcularea posibilă a valorii gazelor naturale” în mărime de 282,29 milioane lei prevăzut pentru consumatorii noncasnici", se arată în decizia ANRE.

În consecință, Moldovagaz urmează să recalculeze în aceeași mărime sumele încasate incorect pentru categoria respectivă de consumatori, susține ANRE.

Prin decizia din martie 2018, ANRE în premieră a stabilit noile tarife retroactiv, impunând Moldovagaz să le aplice nu de la data adoptării (18 martie 2018), ci de la 1 ianuarie 2018, așa cum a cerut fostul premier Pavel Filip.

Oportunitati