Pretext pentru un nou război între ANRE și Moldovagaz? Ce a decis Agenția

shadow
Marţi, 14.04.2020 16:46   1213
În cadrul unui control al activității Moldovagaz în anii 2016-2018, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a identificat venituri de circa 282 milioane lei, în urma aplicării incorecte a prețurilor reglementate la gaze pentru anul 2018 pentru consumatorii noncasnici.

UPDATE 20.30 Potrivit ANRE, pe parcursul controlului, grupul de inspectori s-a concentrat pe verificarea activității desfășurate de către Moldovagaz în calitate de furnizor a gazelor naturale în contextul obligațiilor de serviciu public și de ultimă opțiune, realizată în temeiul licenței eliberate de Agenție, fiind analizate următoarele aspecte:

  • corectitudinea componentelor costurilor de bază, indicate și raportate Agenției aferente activității de furnizare a gazelor naturale și conforme cadrului normativ;
  • corectitudinea, veridicitatea și justificarea reflectării în evidența contabilă a consumurilor și cheltuielilor;
  • eficiența și/sau necesitatea, precum și corectitudinea raportării investițiilor realizate de către Societate, inclusiv și a celor aprobate de Agenție în scopuri tarifare;
  • respectarea principiului eficienței maxime la costuri minime în cadrul achizițiilor de bunuri, lucrări și servicii.

În rezultatul controlului au fost constatate diverse abateri de la cadrul normativ în vigoare, inclusiv acțiuni care au adus prejudicii financiare, care urmează să fie restituite/corectate în perioada următoare.

Venituri suplimentare de circa 400 milioane lei

Printre aspectele mai importante, s-a constatat că în anul 2018 Moldovagaz a majorat veniturile din vânzări a gazelor naturale cu 282,29 milioane lei.

Advertisement

Majorarea menționată a avut loc în urma aplicării incorecte a prețurilor reglementate la gazele naturale pentru anul 2018 pentru consumatorii noncasnici.

"De facto, a fost realizat recalculul doar pentru consumatorii casnici. În același timp, în evidența contabilă a fost reflectat un provizion „privind recalcularea posibilă a valorii gazelor naturale” în mărime de 282,29 milioane lei prevăzut pentru consumatorii noncasnici", se arată în decizia ANRE.

În consecință, Moldovagaz urmează să recalculeze în aceeași mărime sumele încasate incorect pentru categoria respectivă de consumatori, susține ANRE.

Totodată, specialiștii din cadrul Agenției au stabilit venituri suplimentare în valoare de 109,36 milioane lei, care s-au format în urma stingerii obligației deservirii datoriei externe, prevăzută anterior de bugetul de stat. În acest context, ANRE va lua în considerare suma respectivă din calculul devierilor tarifare.

"De asemenea, s-a stabilit că în rezultatul implementării noului sistem de prelucrare și evidență a livrărilor și a consumatorilor de gaze naturale, Modovagaz a înregistrat cheltuieli ineficiente în sumă de 3,56 milioane lei. Prin urmare, la stabilirea noilor costuri reglementate pentru serviciul de furnizare a gazelor naturale, nu vor fi incluse cheltuielile respective.

În cadrul controlului au fost identificate mijloace fixe în valoare de 230,8 mii lei, care urmează a fi excluse de ANRE din valoarea investițiilor acceptate în scopuri tarifare pentru Moldovagaz.

S-a mai constatat că Moldovagaz anual înregistrează venituri suplimentare sub formă de dobândă de la depozitarea mijloacelor bănești în lei moldovenești, fapt ce determină excluderea de către ANRE a fondului de rulment din calculul prețului reglementat pentru gazele naturale", se arată în comunicatul instituției.

ANRE susține că va monitoriza executarea de către Moldovagaz hotărârii date, iar după expirarea termenului moratoriului instituit asupra controlului de stat va relua activitatea de control în conformitate cu planul aprobat.

Moldovagaz nu este de acord să recalculeze facturile

De notat că anterior Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a declarat într-un interviu pentru Mold-Street.com că întreprinderea nu face recalculul facturilor pentru întreprinderi.

Problema respectivă a apărut ca urmare a unei decizii a ANRE adoptată în martie 2018, la comanda lui fostului premier Pavel Filip, prin care s-a decis că noile tarife ar urma să fie aplicate retroactiv de la 1 ianuarie 2018 și nu din ziua publicării deciziei ANRE.

Oportunitati