Restricțiile impuse de România blochează importul medicamentelor în Republica Moldova

shadow
Vineri, 10.04.2020 12:49   2090
După aproape o lună de blocaj, în Republica Moldova au intrat primele loturi de medicamente esențiale, importate din România. Nu este însă clar dacă România a ridicat complet restricțiile la exportul de medicamente, inclusiv în Republica Moldova.

Reamintim că Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Sănătății din București au informat încă pe 15 martie că autoritățile române „vor da curs solicitării adresate pe canale diplomatice de către Republica Moldova privind autorizarea livrării unor medicamente care pot fi achiziționate din România”, pentru asigurarea cu necesarul medicamentos a spitalelor moldovenești.

Incertitudine la importul de medicamente

„În prezent nu există încă o certitudine că importul de medicamente va continua”, ne spune reprezentantul unui importator. Potrivit unor surse, unii importatori nu riscă să încarce camioanele cu medicamente pentru a trece procedurile vamale și a traversa Prutul.

Aici, trebuie să facem o precizare: circa 86% din medicamentele de pe piața moldovenească provin din import, dintre care o cotă semnificativă sunt produse în România sau sunt livrate de producători internaționali de medicamente, inclusiv giganți precum Bayer, Glaxo SmithKline, Zentiva, Sanofi etc., doar că exclusiv prin intermediul depozitelor regionale din România.

Producători ce distribuie medicamente
în Republica Moldova prin depozite din România

Specialiștii din domeniu spun că medicamentele erau destinate și contractate pentru piața moldovenească și nu pentru cea românească. În consecință, suspendarea de către autoritățile române a distribuției în afara teritoriului României a afectat în mod direct accesibilitatea mai multor medicamente pe piața din Moldova.

Epopeea sistării și ridicării interdicției

Totul a început acum o lună, când după introducerea stării de urgență ca urmare a extinderii epidemiei cu Covid-19, Ministerul Sănătății de la București a emis Ordinul 428 din 12 martie 2020, prin care a aprobat „Lista de dispozitive medicale și materiale sanitare pentru a asigura prevenția și tratarea afecțiunilor asociate infecției cu SARS-COV-2, a căror distribuție în afara teritoriului României se suspendă temporar”.

Prin același ordin a fost suspendată temporar distribuția în afara teritoriului României, pe o perioadă de 6 luni, a medicamentelor cuprinse în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed).

Interdicția, fie și temporară, a forțat distribuitorii de medicamente din Republica Moldova să intervină.

Advertisement

Astfel, AmCham Moldova a expediat pe 13 martie pe adresa autorităților de la Chișinău solicitări ca acestea să intervină pe lângă Guvernul României pentru ca în cazul Moldovei să fie deblocată distribuția de medicamente.

Așa a apărut declarația de pe 15 martie a celor două ministere de la București, prin care se afirma că livrările vor fi deblocate. Aceasta însă nu a fost suficientă pentru a debloca exporturile în Moldova.

Vama nu permite

Aici a intervenit deja Ministerul Afacerilor Interne al României, prin Ordonanța Militară nr. 1/2020 din 17 martie 2020 privind unele măsuri de primă urgență cu referire la aglomerările de persoane și la circulația transfrontalieră a unor bunuri. Potrivit art.5 din Ordonanță, este interzis transportul dispozitivelor medicale și materialelor sanitare care asigură prevenția și tratarea afecțiunilor asociate COVID-19, precum și al medicamentelor cuprinse în Canamed, în vederea distribuirii în afara teritoriului României. Cu asigurarea aplicării și respectării acestei măsuri a fost abilitată Agenția Națională de Administrare Fiscală, în subordinea căreia se află și Vama Română.

Astfel, importatorii care au încercat după 15 martie să aducă medicamente în Moldova au fost obligați să facă cale întoarsă la depozite, deoarece vameșii făceau trimitere la ordonanța militară. Mai mult: cei care au ajuns la punctele de trecere a frontierei au fost sancționați și apoi întorși înapoi.

În consecință, importatorii de medicamente din Moldova iarăși s-au adresat autorităților Republicii Moldova ca să intervină pe canale diplomatice pentru deblocarea livrărilor de medicamente.

Livrările din România necesită avizarea Agenției Medicamentului

Pe 24 martie 2020, ministrul sănătății de la București emite un nou ordin, prin care modifică și completează prevederile Ordinului din 12 martie 2020. Sunt scoase de sub interdicție „medicamentele fabricate de către producătorii cu sediul în România, inclusiv cele fabricate sub contract, precum și medicamentele care tranzitează teritoriul României și care sunt destinate altor piețe din afara teritoriului României”.

Ordinul prevede, însă, că exportul de medicamente poate fi efectuat „numai în situația în care Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România a vizat declarațiile de export”.

Cu toate acestea, la începutul lunii aprilie 2020, exporturile de medicamente de tip RX (cu prescripție medicală), esențiale pentru tratamentul pacienților cu boli cronice, nu erau încă deblocate.

Specialiștii clasifică medicamentele în două grupuri mari: OTC – prescurtarea pentru „over the counter” – medicament care se eliberează fără prescripție medicală și  Rx – medicament care se eliberează doar pe baza prescripției medicale. 

Mila Malairău, directorul AmCham Moldova, ne-a declarat atunci că situația este complicată și că toți speră în deblocarea cât mai operativă a livrărilor de medicamente. Totodată, ea a precizat că s-au făcut noi demersuri pentru ca să fie permis importul de medicamente.

Mold-Street.com a încercat să obțină comentarii de la autoritățile din România. Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a recomandat, însă, să fie făcută o solicitare în scris, care a fost expediată încă pe 1 aprilie. Deocamdată, nu a venit niciun răspuns. Potrivit responsabililor de la MAE, acesta va fi oferit în termeni legali, „adică în decurs de 15-30 de zile”.

Şi apelurile telefonice și solicitările la Ministerul Sănătății din România au rămas, deocamdată, fără răspuns. Ca de altfel și cele făcute la Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

Şi Moldova a impus restricții le exporturi de echipamente medicale

Menționăm că multe țări din Uniunea Europeană, dar și Republica Moldova (deocamdată pentru o lună), au impus restricții la exportul unor medicamente sau echipamente medicale care sunt considerate esențiale în timpul pandemiei COVID-19.

Conform unora dintre aceste restricții, numai atunci când necesarul național e acoperit, pot fi exportate medicamente.

Comisia Europeană investighează în prezent legalitatea măsurilor restrictive la exportul de medicamente și echipamente adoptate de Franța, Polonia, Ungaria, România și Slovacia.

„Într-o perioadă în care ne concentrăm pe salvarea de vieți, nu e momentul să restricționăm exportul de medicamente și echipamente medicale vitale, nici să le lăsăm să expire în loc să le oferim și altora”, a declarat comisarul european al sănătății, Stella Kyriakides.

***

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati