CNA a identificat 17 denumiri pentru situațiile excepționale în proiectul Guvernului

shadow
Luni, 06.04.2020 07:50   2111
Proiectul de măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea, conține numeroase prevederi ambigui și abundă de denumiri pentru situațiile excepționale, se arată în raportul de expertiză anticorupție elaborat de CNA.

Astfel, CNA a identificat în document 17 denumiri pentru situațiile excepționale.

De la crize cu impact major asupra economiei, situații de urgență, la crize cu impact național major; crize majore cu impact național; crize majore anunțate de stat; crize majore anunțate în stat; stare excepțională; calamități cu impact major; calamități sau epidemii majore; calamități naturale majore; calamități cu impact major pe plan național; crize excepționale în economie; fenomene cu impact semnificativ; situații excepționale în economie; crize majore legate de riscuri recunoscute oficial pentru sănătatea publică; urgențe de sănătate publică; situații cu impact major asupra sănătății publice.

"Această abundență de denumiri diferite creează neclaritate privind semnificația acestora, fiind posibilă tratarea acestora ca sinonime sau ca fenomene diferite", susține CNA.

Advertisement

În opinia specialiștilor CNA, terminologia utilizată neuniform poate provoca practici vicioase de interpretare a sensului normei și anume: "tratarea ca fenomene diferite a aceluiași fenomen, din cauza numirii diferite a lui sau tratarea ca același fenomen a fenomenelor distincte din motivul confundării a două noțiuni diferite în textul reglementării". 

În consecință, pot apărea abuzuri din partea exponenților sectoarelor public și privat și care pot duce la utilizarea vicioasă, abuzivă, arbitrară a acelor garanții reglementate de proiect, care de cele mai multe ori au o formă financiară.

Respectiv, este pus în pericol bugetul de stat, care ar putea fi solicitat atât de către agenții publici, cât și de cei privați, în situații în care în viziunea acestora ar exista o situație excepțională. 

Expertiza CNA atrage atenția și la alte prevederi neclare. De exemplu prin art.VIII din proiect se urmărește completarea Codului muncii cu o garanție socială pentru toți angajații, însă se modifică doar art.55/1 din Codul muncii, care este dedicat doar salariaților angajați pe o durată determinată.

Articolul IX din proiect prevede modificarea art.134 din Codul Educației, însă acest articol conține o serie de drepturi și garanții sociale ale personalului didactic.

În consecință, CNA recomandă redactarea proiectului ca să fie excluse aceste formulări sau prevederi neclare.

Amintim că, pe 1 aprilie, Guvernul și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege, care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.



Oportunitati