Scenariul optimist arată că în Moldova vor fi 592 de decese de Covid-19, cel pesimist - circa 5.800

shadow
Luni, 06.04.2020 08:40   7380
Epidemia de coronavirus a devenit un eveniment global impredictibil, care, fără îndoială, are și va avea un impact puternic și divers asupra Republicii Moldova. Întârzierea în implementarea strategiilor eficiente pentru a suprima răspândirea coronavirusului va duce inevitabil la mai puține vieți salvate.

Republica Moldova a inițiat primele măsuri pentru a combate răspândirea  coronavirusului încă la începutul lunii februarie, dar efectiv, măsuri restrictive de izolare socială și reducerea contactelor abia la mijlocul lunii martie.

Revenirea bugetarilor, pericol de extindere a epidemiei

În același timp, după o pauză de aproape 10 zile, de luni, 6 aprilie, la muncă revin majoritatea angajaților din sectorul bugetar. Această revenire este însă criticată de unii specialiști și de partidele de opoziție, care susțin că în acest mod, cazurile confirmate de coronavirus ar putea crește.

„Mii și zeci de mii de funcționari de cabinet, care pot face liber munca lor de acasă, se vor deplasa iar într-o mișcare browniană prin oraș. Care a fost scopul să-i ții doar câteva zile acasă, când ei vor circula exact în perioada cu cei mai mulți posibil infectați, nu e clar. Logica – zero,” afirmă Ana Nemerenco, fostă ministră a Sănătății.

Pe de altă parte autoritățile recunosc că apogeul îmbolnăvirilor cu coronavirus va fi atins în următoarele săptămâni și îndeamnă restul populației să stea izolată în casă.

În acest sens sunt elocvente constatările unui studiu realizat de cercetători de la Imperial College London în frunte cu epidemiologul Neil Ferguson, sub auspiciile căruia operează și Centrul de colaborare OMS pentru modelarea evoluției bolilor infecțioase.

Aceastea arată că epidemia poate dura 250 de zile, iar lansarea unui pachet serios de măsuri, ca parte a strategiei de suprimare a epidemiei de coronavirus în momentul ratei mortalității de 0,2 la 100.000 de persoane pe săptămână, ar reduce de câteva ori numărul de decese cauzate de infecția cu coronavirus.

Scenariul pesimist: 7 miliarde infecții și 40 milioane de decese

În spatele limbajului științific al acestui studiu se află o viziune de coșmar a ceea ce ar putea însemna pandemia la nivel global, dar și pe țări, în special pentru cei mai săraci oameni de pe planetă.

Potrivit studiului, în absența intervențiilor, COVID-19 ar fi dus la circa 7 miliarde de infecții și 40 de milioane de decese la nivel mondial în acest an.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Protecția consumatorilor   Gestionarea banilor publici   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati