Pachetul anticriză: Cum explică vicepremierul Pușcuța prevederile despre țigări, duty free și subsol

shadow
Vineri, 03.04.2020 17:23   1985
Viceprim-ministrul, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța a explicat în cadrul unui briefing măsurile aprobate de Guvern pentru susținerea cetățenilor și mediului de afaceri, respingând criticile aduse la proiect.

„Regretăm apariția și diseminarea unor informații false despre măsurile propuse. Dezinformarea poate avea consecințe extrem de negative pentru societate, mai ales în perioada stării de urgență”, a declarat ministrul.

920 milioane lei

Potrivit lui, pentru implementarea respectivelor măsuri va fi necesară alocarea suplimentară din buget a 920 milioane lei.

Banii ar urma să meargă la majorarea ajutorului de șomaj, susținerea familiilor defavorizate, subvenționarea cheltuielilor angajatorilor legate de achitarea salariului/îndemnizației în cazul șomajului tehnic sau staționării.

Citiți și:

Cât de adecvate sunt măsurile anticriză pentru care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea

Proiectul aprobat de Guvern prevede și scutirea de taxă a titularilor de patentă care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență, precum și restituirea contribuțiilor sociale în sumă fixă pentru titularii de patentă, persoanelor care practică activitate independentă, întreprinzători individuali care și-au sistat activitatea în perioada stării de urgență.

Optimizarea taxelor

Cât despre modificarea unor taxe la resursele naturale, pentru care au apărut critici și afirmații că ar fi în favoarea unor politicieni ce dețin cariere de piatră, Serghei Pușcuța a susținut că de fapt are loc o optimizare și cota lor crește.

”Această optimizare va avea ca efect creșterea veniturilor autorităților locale cu 20 milioane lei, sau în alți termeni dublarea acestora.

Advertisement

Este o rebalansare a poverii fiscale și o optimizare a sistemului fiscal, atât sub aspect de politici, cât și sub aspect de administrare și eficiență la nivel de contribuabili”, a precizat ministrul.

Este adevărat că modificările semnifică o simplificare a administrării fiscale, prin stabilirea unor taxe fixe la resurse natural și astfel nu vor lăsa loc pentru abuzuri.

Totuși specialiștii din domeniu susțin că intenția bună are cusur. De exemplu pentru calcarul pentru producerea varului unitatea de măsură indicată la calcularea taxei este metrul cub, iar pentru calcarul pentru industria de zahăr sau cel silicios - tona. Aceasta va crea confuzie.

Duty free în regiunea transnistreană

„Legat de eventuala redeschidere a magazinelor duty free în regiunea transnistreană. Citiți atent proiectul de lege. Găsiți măcar un punct din acest proiect care se referă la zona transnistreană. Vă asigur, nu o să-l găsiți. Nu este așa ceva în acest proiect”, afirmă vicepremierul.

Potrivit ministrului, ceea ce propune guvernul să modifice se referă la regimul de lucru conex activității magazinelor duty free.

„Vreau să amintesc, conform acelor modificări operate în Codul Fiscal în octombrie 2019, s-au strecurat anumite momente cu impact negativ asupra producătorilor locali. Astfel, la ziua de astăzi, producătorul autohton care livrează mărfuri în zona duty free urmează să calculeze și să achite acciza la buget”.

„Totodată, conform legislației, este prevăzut că magazinul duty free, în cazul în care vinde aceste mărfuri în regim de intrare în Republica Moldova, urmează să calculeze și să achite acciza. Astfel, pe bonurile care sunt primite de la producătorul autohton în magazinul duty free și care ulterior se vând pe direcția de intrare în Republica Moldova, acciza se aplică de două ori. Se aplică dublu, fapt care face ca mărfurile autohtone să devină totalmente necompetitive cu mărfurile de import care se vând în regimul de duty free și unde acciza se aplică o singură dată”, a explicta ministrul Finanțelor.

Tutunul și legea

Referitor la Legea tutunului, Serghei Pușcuța a spus că autoritățile nu renunță, ci amână măsura care va interzice expunerea la vedere a produselor de tutun în unitățile comerciale. Pe timp de pandemie, nu este momentul pentru astfel de măsuri, a explicat oficialul.

Potrivit lui, aceasta măsura a avut drept scop evitarea situației prin care mai multe persoane se află în același loc, în cazul dat pentru a instala noile echipamente de vânzare speciale (rafturi, dulapuri etc.)

"Dacă e să ne referim la politicile de diminuare a consumului de tutun, o simplă analiză va demonstra că Ministerul Finanțelor promovează o politică foarte agresivă de majorare a accizelor din tutun. Astfel, la situația din 1 aprile 2019 am încasat din accize 230 milioane lei, iar în anul 2020 - 456 milioane lei, practic de 2 ori mai mult”, a mai adăugat Serghei Pușcuța.

Amintim că pe 1 aprilie, cabinetul de miniștri și-a asumat răspunderea asupra unui proiect de lege, care vizează măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență.



Oportunitati