Câștigătorii și perdanții testului global la coronavirus [SONDAJ]

shadow
Miercuri, 01.04.2020 10:19   1517
După trei luni de pandemie de coronavirus, cotidianul american Washington Post trece în revistă învingătorii și perdanții la nivel global, identificând patru categorii de state și de reacții.

Prima categorie, potrivit Washington Post, o reprezintă guvernele populiste democrate, precum cele din SUA, Brazilia și Mexic: reacția șefilor lor a fost să „dezinformeze, să minimalizeze pericolul și să fugă de răspundere”.

Trump a prezis că virusul „va dispărea ... ca o minune”, iar López Obrador (președintele Mexicului) a spus că nu există niciun motiv pentru care oamenii să înceteze să se îmbrățișeze și să se sărute, pentru că „nu se întâmplă nimic”.

Rezultatul? Rata de infectare din SUA este acum mai rapidă decât în statele asiatice, care au luat virusul în serios. De altfel, López Obrador și Trump și-au schimbat pozițiile în weekend.

A doua categorie sunt statele polițienești, precum China, Rusia, Iran, Venezuela și Coreea de Nord: reacția lor a fost mai întâi să mintă în privința cifrelor, apoi să-i reprime pe cei infectați și comunitățile, înfățișându-i pe conducători drept eroi și arestând pe oricine spune altceva.

Advertisement

Dar, Xi Jinping (China) și Nicolás Maduro (Venezuela) arată transparent în comparație cu Kim Jong Un din Coreea de Nord, al cărui regim susține că numărul cazurilor sale din Covid-19 este ... zero.

Totuși Coreea de Nord și-a închis granițele, pe motiv că este o stare de urgență și i-a plasat pe diplomați sub carantină, iar potrivit rapoartelor din Coreea de Sud, măștile sunt comercializate pe piața neagră și distribuite elitelor. Lipsind cifrele de încredere, e dificil de estimat situația.

A treia categorie sunt democrațiile care „au luat în serios epidemia, dar au reacționat lent din cauza disfuncțiilor birocratice și polarizării politice”, primele exemple fiind Italia și Spania.

La începutul acestei săptămâni, cele două state s-au clasat pe primele două locuri după numărul de decese cu Covid-19 la nivel mondial, cu mult peste vecinii europeni cu guverne mai stabile, precum Germania.

În categoria învingătorilor, sunt patru țări asiatice – Coreea de Sud, Singapore, Hong Kong și Taiwan – două democrații și două state un pic mai libere decât Rusia și China. Beneficiind și de experiența epidemiei SARS, ele au luat măsuri eficiente de testare și carantină și, ajutate și de cooperarea populației, nu au avut nevoie de coerciție. Totodată, măștile sunt omniprezente pe străzile orașelor lor.

Taiwan (24 milioane locuitori) avea luni, 30 martie - 306 infectări; micul District Columbia din SUA (600.000 locuitori) avea 405 infectări. 

"Aceasta arată că nici grandoarea în stil Trump și nici represiunea lui Putin nu sunt eficiente împotriva coronavirusului, ci bunul simț și competența", conchide Washington Post. 



Oportunitati