Petrolul rusesc a scăzut la prețul de 13 dolari pentru un baril, cel mai scăzut din martie 1999 [SONDAJ]

shadow
Marţi, 31.03.2020 20:22   3802
Prețul petrolului rusesc marca Urals în Europa de Nord-Vest (NWE) a scăzut cu încă 3,20 dolari pentru un baril, comparativ cu vineri, până la cel mai scăzut nivel din martie 1999 - 13 dolari/baril (cif Rotterdam).

Cotidianul Vedomosti susține că prețul petrolului a ajuns a fi mai mic decât cel al păcurii, iar datorită costului scăzut începând cu 30 martie s-a format un netback negativ la export (prețul de export minus taxele și costurile de transport). 

Altfel spus, costul livrării unui baril de petrol Urals de la Nizhnevartovsk (oraș din Siberia de Vest) către piețele de consum final, ținând cont de plata taxelor de export, este mai mare decât prețul petrolului pe piețele din Europa de Nord-Vest.

Advertisement

Potrivit agenției Argus, participanții pe piață nu exclud o perioadă destul de lungă de menținere a prețurilor scăzute la petrol din cauza reducerii rafinării de țiței, ca urmare a scăderii semnificative a cererii de produse petroliere din lume.

Prețurile petrolului au început să scadă în ianuarie 2020, din cauza epidemiei de coronavirus și a acțiunilor guvernelor de combatere a acesteia. Căderea s-a accelerat după 6 martie, atunci când Rusia și Arabia Saudită nu au fost de acord să extindă acordul OPEC + pentru a limita producția.

De notat că de la începutul lunii martie 2020 cotația petrolului a scăzut de două ori și ceva: de la 53,90 dolari pentru un baril marca Brent pe 2-3 martie, la 22,75 dolari pe 31 marrie 2020.

 


Oportunitati