Cu cât s-a redus de fapt prețul la energie [SONDAJ]

shadow
Marţi, 31.03.2020 17:39   641
De la 1 aprilie 2020 și până pe 30 iunie 2020, furnizorii din Republica Moldova, vor procura energia electrică la un preț de 49,9 de dolari pentru un MWh.

Comparativ cu prețul de 54,2 dolari pentru un MWh din perioada 1 aprilie 2019 - 31 martie 2020, e o reducere cu 7,93%. Mold-street.com a scris încă sâmbătă că va fi o reducere de circa 8%

Compania statului SA Energocom, care a semnat contractul cu Centrala Termoelectrică Moldovenească (ЗАО Молдавская ГРЭС), susține într-un comunicat, difuzat pe 30 martie, că prețul a scăzut cu 9%. 

Am încercat să aflăm de la Energocom de unde au luat cifra de 9% și care este comisionul pentru intermediere, dar un răspuns nu am primit.

În același timp și Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunțat că a avizat contractele de procurare a energiei electrice, între Energocom, Premier Energy, Premier Energy Distribution, Moldelectrica, RED Nord și FEE-Nord.

Advertisement

Totodată și ANRE a scris că prețul nou este cu 9% mai mic. Ulterior, la intervenția noastră au recunoscut că de fapt este o reducere cu 7,93%.

Mai este un aspect. Până acum, de la Centrala de la Cuciurgan cumpărăm energie electrică la prețul de 52,4 de dolari pentru un MWh, respectiv noul preț de achiziție de 49,9 dolari este cu 4,8% mai mic.

Aici precizăm că s-a renunțat la achiziția de energie de la compania ucraineană  DTEK Pavlogradugoli, care ne livra curent la prețul de 64,4 dolari pentru un MWh.

Energocom susține că noul contract a fost semmat în conformitate cu prevederile dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 24 martie.

De menționat că, potrivit Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale nr.4 din 24 martie 2020, a fost instituită o procedură specială de procurare a energiei electrice pe perioada stării de urgență.

Astfel, SA Energocom i-a fost impusă obligația de serviciul public de furnizare a energiei electrice cu acoperirea a 100% din necesitatele furnizorilor reglementați de energie electrică, operatorilor de sistemelor de distribuție și operatorului sistemului de transport și altor participanți ai pieței de energie electrică dintr-o singură sursă pentru o perioadă de 3 luni cu posibilitatea prelungirii.

Mai adăugăm că despre o eventuală reducere de tarife nu se vorbește deocamdată. Mai ales în condițiile în care leul se depreciază și cursul unui dolar a ajuns la 18,23 lei.Oportunitati