UE va oferi 140 de milioane de euro Republicii Moldova și altor țări din Parteneriatul Estic

shadow
Marţi, 31.03.2020 06:16   362
Comisia Europeană va oferi 140 de milioane de euro Republicii Moldova și celorlalte țări din Parteneriatul Estic în contextul epidemiei de coronavirus. La aceasta se vor adăuga alte fonduri, inclusiv asistență macrofinanciară și bugetară.

În plus, Comisia va redirecționa și utilizarea instrumentelor existente în valoare de până la 700 milioane euro în toată regiunea pentru a contribui la atenuarea impactului socioeconomic al crizei provocate de coronavirus.

Pentru nevoi imediate

„Sunt vremuri foarte dificile nu numai pentru UE, dar și pentru țările partenere, precum Moldova. Trebuie să facem tot ce putem pentru a atenua impactul coronavirusului. Pachetul de astăzi răspunde atât nevoilor imediate ale sistemelor de sănătate, cât și nevoilor pe termen lung pentru grupurile cele mai vulnerabile din societate și întreprinderile mici și mijlocii, care sunt coloana vertebrală a economiilor din cele șase țări”, a declarat Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere.

La cererea țărilor partenere, inclusiv a Republicii Moldova, Comisia Europeană va răspunde nevoilor imediate prin sprijinirea furnizării de dispozitive și echipamente medicale, cum ar fi aparate de ventilare, truse de laborator, măști, halate, ochelari și costume de protecție.

De asemenea, în comunicat se mai arată că Comisia Europeană colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății și va aloca 30 de milioane de euro pentru a se asigura că aceste materiale sunt cumpărate în comun și distribuite în mod eficient celor șase țări în următoare săptămâni.

Advertisement

Menționăm că UE a pus la dispoziție peste 11,3 milioane euro sub formă de subvenții pentru organizațiilor societății civile din toată regiunea.

Atenuarea impactului socioeconomic al pandemiei

UE lucrează în strânsă colaborare cu instituțiile financiare internaționale (IFI) și instituțiile de finanțare relevante din statele membre ale UE, ca ECHIPE EUROPE, oferind un răspuns european coordonat pentru economia reală, inclusiv pentru IMM-uri, în special prin:
- Lansarea unui nou program de sprijin regional de 100 milioane euro pentru a ajuta IMM-urile, inclusiv angajații independenți etc., să acceseze cu ușurință credite și să-și impulsioneze afacerile după criză.
- Facilitarea, simplificarea, accelerarea și consolidarea liniilor de credit și a subvențiilor existente în valoare de 200 milioane euro pentru IMM-uri în monedă locală, inclusiv prin inițiativa sa EU4Business;
- UE va iniția în curând un nou centru de inovații TIC în orașul Cahul și va oferi subvenții pentru start-upuri inovatoare. Aceste inițiative vor completa schema de granturi existente de 5 milioane euro și serviciile de dezvoltare a afacerilor pentru IMM-urile din Moldova, care continuă să fie alături de întreprinderile din Moldova în timpul crizei.
- În plus, în actuala criză, UE și-a mobilizat principalul instrument de risc în valoare de 500 milioane euro, Fondul European pentru Dezvoltare Durabilă (FEDD).

Asistență macrofinanciară 

Aceasta va permite furnizarea rapidă de bani cash și instrumentul va putea fi pus în aplicare de urgență de către partenerii IFI pentru a facilita furnizarea de lichidități în vecinătatea UE, inclusiv prin capitalul de rulment, finanțele comerciale sau moratoriul serviciului datoriei.

În plus, UE are în derulare programe de asistență macrofinanciară pentru parteneri, inclusiv Moldova. O contribuție la bugetul de stat ar putea fi disponibilă imediat ce sunt aplicate acțiuni specifice convenite în comun.

De asemenea, Comisia este pregătită să ofere asistență Moldovei prin TAIEX, instrumentul peer to peer, folosind expertiza, experiența și exemple de bune practici ale statelor membre ale UE privind evaluarea schemei de răspuns în caz de urgență și a sistemelor de sănătate.Oportunitati